NVJ organiseert bijeenkomst na vastlopen cao-onderhandelingen AT5

woensdag 13 juni 2018

Het overleg over een nieuwe cao voor AT5 is vastgelopen. Tijdens de cao onderhandelingen op 4 juni jl. hebben partijen moeten concluderen dat er een te groot verschil zit tussen elkaars voorstellen. De NVJ organiseert op dinsdag 19 juni om 17.30 uur een bijeenkomst om de status van de onderhandelingen te bespreken. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

De werkgever stelt dat financieel onzekere tijden ervoor zorgen dat er fors pas op de plaats moet worden gemaakt op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Bijna alle voorstellen van de vakorganisaties zijn van tafel geveegd. Er is een structurele loonsverhoging van 0,5 procent geboden over 2017, over 2018 geen verhoging en 1 procent over 2019.

De NVJ heeft oog voor de financiële zorgen, maar stelt tegelijkertijd dat er moet worden gekeken naar de ontwikkelingen elders. Collega-journalisten bij publieke- en commerciële omroepen hebben zowel in 2017 als in 2018 een redelijke loonsverhoging gekregen, plus een aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. De uitdagingen waar AT5 mee te maken heeft, zijn niet uniek. Ook publieke- en commerciële omroepen hebben met teruglopende kijkcijfers, dalende advertentie-inkomsten en dalende budgetten te kampen. Zij hebben echter besloten om de rekening niet eenzijdig bij de werknemers neer te leggen.

Daarom is de NVJ zeer teleurgesteld over het feit dat de ongelijkheid op arbeidsvoorwaardengebied tussen de collega’s van AT5 en RTV NH (en de commerciële omroepen) enkel zal toenemen als het aan de werkgever ligt. Het principe gelijke beloning voor gelijk werk wordt op deze manier door de werkgever geheel opzij geschoven.

Tijdens de bijeenkomst op 19 juni wil de NVJ de ontwikkelingen bespreken en een tegenvoorstel formuleren. De bijeenkomst voor leden en niet-leden wordt gehouden bij AT5, B62 Aquarium, van 17.30 tot 19.00 uur.