NVJ over: Het blijft stil in Hilversum

maandag 19 september 2011

‘Bij ons merk je nog niets van de bezuinigingen.’
‘Er zijn al vaker bezuinigingen aangekondigd die later niet doorgingen.’
Het lijkt er soms op of er op het Mediapark in Hilversum een grote bak zand is gestort waar iedereen zijn hoofd in kan steken. Het is al weer een paar maanden gelden dat het kabinet aankondigde dat de publieke omroepen een kwart van hun budget moeten inleveren. ‘Maar’, zo sprak de minister geruststellend, ‘Het zal niet ten koste van de programmering gaan.’

Een leugen óf een diskwalificatie van de publieke omroep. Want betekent dat dat grofweg één op de vier medewerkers in Hilversum op dit moment feitelijk onzinnige werkzaamheden verricht? Natuurlijk gaat een dergelijk exorbitante bezuiniging ten koste van de programma’s! En dan vooral van het duurdere genre. Dus naast drama zal uiteindelijk onderzoeksjournalistiek en documentaire er aan moeten geloven. En dat is een verschraling van de totale journalistiek.

Volgens goede Hilversumse tradities heeft menigeen zich al rijk gerekend. MCO en Wereldomroep vangen al een groot deel van de klappen op. Met de aangekondigde fusies valt nog wel wat lucht weg te halen uit organisaties en ach, dan valt het eigenlijk allemaal wel mee. Dat met het verlies van het MCO en de Wereldomroep vitale onderdelen van het bestel geamputeerd worden, laat veel mensen koud. Als de buurman gepakt wordt, blijf je zelf wellicht buiten schot.

In de zorg en in het onderwijs, waar procentueel minder bezuinigd wordt, en in de kunstensector, staat iedereen op de achterste benen over de aangekondigde kortingen. Maar in Hilversum blijft het stil. Passie voor het vak of desinteresse? Ik hoop het eerste. Maar dan wordt het wel de hoogste tijd dat iedereen het zand uit de haren schudt en schouder aan schouder gaat staan voor hét publieke bestel. Voor het te laat is. Want weet wel: wat nu verdwijnt, komt nooit meer terug.

Marc Visch, omroepsecretaris