NVJ staat positief tegenover initiatief referendum 'sleepnetwet'

maandag 9 oktober 2017

UPDATE - De NVJ staat positief tegenover het initiatief van een groep studenten van de Universiteit van Amsterdam die een referendum wil tegen de 'sleepnetwet', de Wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv). 'Het initiatief sluit aan bij onze inzet, namelijk een procedure tegen de Staat vanwege de schending van bronbescherming in deze wet', aldus de NVJ. De studenten die het initiatief namen voor het referendum hebben inmiddels meer dan 300.000 handtekeningen verzameld. Dat is het vereiste aantal om een referendum af te dwingen.

De nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten passeerde op 11 juli de Eerste Kamer, ondanks forse kritiek van onder andere de NVJ. De wet geeft inlichtingendiensten de bevoegdheid massaal kabelgebonden telecommunicatie te onderscheppen. Het grootste bezwaar van de NVJ is het niet meer voldoende kunnen beschermen van journalistieke bronnen. Hierdoor staat een belangrijke manier waarop journalisten hun verhalen naar buiten kunnen krijgen en hun controlerende rol kunnen vervullen ernstig onder druk, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning. 'Wij denken dat dat in strijd is met het Europese recht en zijn van plan om deze wet te laten toetsen bij een rechter.'

Ook de groep studenten van de Universiteit van Amsterdam maakt zich grote zorgen omdat de wet de deuren opent naar ongekende massasurveillance. Hiermee wordt de privacy, vrijheid van gedachten en de vrije meningsuiting van burgers aangetast, aldus de studenten. De groep probeert een referendum te starten om deze wet een halt toe te roepen. Inmiddels is de tweede fase van het aanvraagproces in gang gezet, waarbij 300.000 handtekeningen nodig zijn. Op de website Sleepwet.nl kan worden getekend. 

Zie ook: