NVJ vraagt ambassadeur om aandacht persvrijheid Turkije

vrijdag 21 oktober 2016

In een brief aan de Turkse ambassadeur vraagt de NVJ andermaal aandacht voor de dramatische mediasituatie in het land. De NVJ zegt in de brief niet in te gaan op de uitnodiging van de ambassade om op 28 oktober de receptie ter ere van de Dag van de Republiek bij te wonen.

De media en de vrijheid van meningsuiting in Turkije liggen dit jaar opnieuw onder vuur, aldus de NVJ aan ambassadeur Sadik Arslan. ‘Na de arrestaties en ontslagen van honderden journalisten vinden wij het niet gepast om op deze uitnodiging in te gaan.’

De NVJ en haar internationale partners IFJ-EFJ veroordelen onvoorwaardelijk het geweld tegen journalisten en mediabedrijven in Turkije en de willekeurige maatregelen die zijn genomen na de mislukte coup in juli van dit jaar. Door het afsluiten van radio- en televisiezenders en het censureren van online publicaties wordt elke vorm van kritiek in de kiem gesmoord, aldus de NVJ. Ook heeft de toestand in Turkije geleid tot bedreigingen van journalisten en media in Nederland. De NVJ roept de Turkse regering nogmaals op tot de vrijlating van alle gevangen journalisten.

Verklaring internationale organisaties

Een coalitie van 25 internationale journalisten- en mensenrechtenorganisaties, waaronder NVJ’s internationale partner EFJ, veroordeelt de onrechtmatige beperkingen op de persvrijheid in Turkije en het misbruik van fundamentele mensenrechten op grond van de noodtoestand die afgelopen woensdag is verlengd met drie maanden. In hun gezamenlijke verklaring roepen de organisaties de Turkse regering de noodtoestand die sinds de mislukte staatsgreep in juli van kracht is onmiddellijk op te heffen. 

 

Downloads