NVJ wil snel in gesprek met NPO en KRO-NCRV over Brandpunt+

dinsdag 26 juni 2018

De NVJ betreurt het voorgenomen besluit van de NPO dat de televisie-uitzendingen van het actualiteitenprogramma Brandpunt+ worden stopgezet. Alhoewel in latere berichtgeving is benadrukt dat er nog geen definitief besluit is gevallen, zijn de plannen blijkbaar zo concreet dat de KRO-NCRV zich genoodzaakt voelde om de redactie hierover in te lichten. Dit lijkt op een voorbode voor verdere bezuinigingen. De NVJ wil snel in gesprek met de directie van NPO en redactie van KRO-NCRV naar aanleiding van het voorgenomen besluit.

De NVJ kan het besluit niet rijmen met de opdracht aan de NPO om kwaliteitsjournalistiek binnen de publieke omroep te waarborgen. In een brief aan de NPO die dinsdag werd gestuurd schrijft de NVJ: ‘We snappen dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, maar het schrappen van een journalistiek instituut als Brandpunt kunnen we moeilijk plaatsen.’ De NVJ constateert dat door de NPO ingrijpende besluiten genomen worden ten aanzien van journalistieke programmering, zoals het verplaatsen van EenVandaag naar net 2, het ternauwernood overeind houden van Argos en aanpassingen bij Nieuwsuur, wat allemaal zaken zijn waarbij geen enkele inspraak is vanuit de programmamakers zelf.

Ook wordt met de aangekondigde bezuinigingsronde een eerder door de NVJ aangekaarte weeffout in het systeem overduidelijk. De NPO neemt wel ingrijpende besluiten over semi-vaste programmering, maar is niet aan te spreken op de arbeidsrechtelijke gevolgen voor de redactieleden.