Persvrijheidsfonds steunt Geerdink in beroepsprocedure

dinsdag 10 november 2015

Het Persvrijheidsfonds steunt journalist Fréderike Geerdink in de kosten van de beroepsprocedure die op 14 april van dit jaar werd aangekondigd. Geerdink werd op 6 januari van dit jaar gearresteerd door de anti-terrorismepolitie in haar standplaats Diyarbakir wegens berichtgeving over de Koerdische kwestie. Op 8 april 2015 werd zij vrijgesproken, waarna de openbaar aanklager in beroep ging tegen deze vrijspraak.

Fréderike Geerdink vermoedde in april al dat de Turkse staat haar niet zomaar zou laten gaan. Daarna werd ze op 6 september opnieuw opgepakt. Dit keer omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest in het zuidoosten van Turkije. Ze werd op 9 september door de Turkse autoriteiten het land uitgezet en verblijft sindsdien in Nederland.

Het Persvrijheidsfonds is van mening dat journalisten op de meest optimale wijze en ongehinderd hun werk kunnen doen. Het fonds steunt Geerdink in deze beroepsprocedure, die overigens los staat van de uitzetting in september, maar die volgordelijk plaatsvindt.

  • Het Persvrijheidsfonds is een initiatief van de NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.