Petitie tegen veroordeling Turkse journalisten

woensdag 27 november 2013

Afgelopen maand werden de vier journalisten Füsun Erdoğan, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz en Ibrahim Cicek in Turkije veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) is een petitie gestart om een snelle herziening van de gevangenisstraffen te bereiken. De NVJ roept iedereen op om de petitie te ondertekenen en te delen op social media.

Op grond van de wet tegen het terrorisme in Turkije werden de vier journalisten veroordeeld tot 3.000 jaar gevangenisstraf. Journalist Sedat Senoglu moet zevenenhalf jaar gevangenisstraf uitzitten.

De journalisten werden allemaal beschuldigd van het lidmaatschap van een marxistische organisatie. Sinds wijziging in een antiterrorismewet zijn tenminste 59 journalisten in Turkije gevangen gezet. Zij begingen geen misdaad, maar deden hun werk als journalist.

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) is een petitie gestart om een snelle herziening van de gevangenisstraffen te bereiken. Ook eist EFJ een decriminalisering van journalisten in het rechtssysteem van Turkije. De NVJ roept iedereen op de petitie te ondertekenen.