Rapport internationale onderzoeksmissie naar veiligheid journalisten in Nederland

dinsdag 5 april 2022

Free Press Unlimited en de European Center for Press and Media Freedom presenteren op 13 april in Nieuwspoort het rapport over de internationale onderzoeksmissie naar de veiligheid van journalisten in Nederland. Onderdeel van dit onderzoek waren gesprekken met journalisten en hoofdredacteuren, beleidsmakers, politie, experts, en Kamerleden, die zijn gebundeld in een uitgebreid rapport.

Foto: Peter Hilz

De missie werd uitgevoerd als onderdeel van Media Freedom Rapid Response (MFRR), een consortium van zes Europese persvrijheidsorganisaties dat de mediavrijheid in lidstaten monitort, en kwam tot stand in consultatie met de NVJ. Om hier meer duiding aan te geven, heeft Free Press Unlimited de leiding genomen in een internationale onderzoeksmissie. Als onderdeel van de internationale missie zijn de MFRR-partners in gesprek gegaan met journalisten en hoofdredacteuren, beleidsmakers, politie, experts, en Kamerleden. De bevindingen zijn gebundeld in een uitgebreid rapport over de veiligheid van journalisten in Nederland, waarbij aan de hand van de Council of Europe en de European Commission Recommendations on the Safety of Journalists concrete aanbevelingen zijn opgesteld.

PersVeilig als best practice

Hoewel Nederland internationaal bekend staat als een van de meest mediavrije landen ter wereld en PersVeilig vaak wordt aangehaald als best practice voorbeeld, groeien de zorgen over de agressie tegen journalisten. Nu aanvallen op journalisten toenemen, de NOS haar logo´s verwijderde van busjes om haar werknemers te beschermen, en Peter R. de Vries op klaarlichte dag werd vermoord, krijgt de staat van de persvrijheid in Nederland steeds meer internationale aandacht.

Prijs van het Vrije Woord

Op 13 april zal het rapport worden gepresenteerd. In een panel met onder andere Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, misdaadverslaggever Paul Vugts en Thomas Bruning,  algemeen secretaris bij de NVJ, zal een discussie plaatsvinden over de bevindingen en aanbevelingen. Ten slotte is er ruimte voor vragen uit het publiek. Aansluitend begint om 16:30 de uitreiking van de Prijs voor het Vrije Woord in Nieuwspoort.

De persconferentie kan ook online worden bijgewoond. Voor zowel fysieke als online deelname is registratie vereist.