Rellenkaart weer aan te vragen

woensdag 4 juli 2012

De zogenoemde rellenkaart, behorend bij de landelijke politieperskaart, is terug. Onlangs werd de grote rellenkaart vervangen door een blauw calamiteitenhesje met daarop het woord Pers. Op die manier zou de politie kunnen zien dat echte (foto)journalisten aan het werk waren. De rellenkaart werd echter gemist. De kaart kost € 10,- per stuk en is aan te vragen via de website www.politieperskaart.nl

Vorig jaar werden tijdens de rellen in de Britse hoofdstad Londen verschillende journalisten aangevallen door relschoppers. Het herkenbaar zijn als (foto)journalist was weliswaar een veiligheidsmaatregel, maar leverde het gevaar op dat de relschoppers het juist op hen hadden voorzien omdat zij het vermoeden hadden dat ze werden gefotografeerd. De rellenkaart die de (foto)journalist herkenbaar maakt en op bepaalde momenten ook direct kan worden weggestopt, wordt nu weer uitgegeven naast de hesjes, zodat de gebruiker keuze heeft.

De politieperskaart is de perskaart voor journalisten die de verslaggeving doen van die gebeurtenissen waarbij de politie overgaat tot afzetting van bepaalde gebieden. Het is geen ‘gewone’ perskaart en daarom gelden voor het verkrijgen van de politieperskaart extra voorwaarden. Er zijn ruim 3.000 journalisten met een tweejarige politieperskaart. Meer informatie op de website van de Stichting Landelijke Politieperskaart.