Sander Thoeneslezing over Rusland en Georgië

vrijdag 15 augustus 2008

De in Moskou wonende schrijver en journalist Pieter Waterdrinker zal de eerstkomende Sander Thoeneslezing verzorgen, op maandag 22 september in De Balie.

Waterdrinker is freelance correspondent voor o.a. Vrij Nederland en De Telegraaf, maar beschouwt zich voornamelijk als (roman) schrijver. In de Sander Thoeneslezing zal hij het hebben over persvrijheid, literatuur en verslaggeving ten tijde van oorlog tegen de achtergrond van het land waar hij al twaalf jaar woont: Rusland. In dat kader maakt Waterdrinker ook een ‘uitstapje’ naar de conflictgebieden in de Kaukasus en Georgië en Zuid-Ossetië in het bijzonder. Daar was hij zelf ook als verslaggever.

RTL-cameraman Stan Storimans was dinsdag 12 augustus de vierde journalist die in dat gebied gedood werd. Ook de chauffeur van een journalistenteam werd gedood. Daarnaast vielen er verscheidene gewonden en vier journalisten werden gearresteerd.

De Sander Thoeneslezing – die elk jaar georganiseerd wordt door NVJ en Vrij Nederland – zal gevolgd worden door een discussiepanel. Verder zal Free Voice-voorzitter Hans Verploeg vertellen over de stand van zaken in het onderzoek naar Thoenes’ dood. Ook geeft hij een overzicht van de persvrijheid in de wereld.

Kaarten zijn te bestellen bij De Balie (020-5535100) of via www.debalie.nl. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.