Sanoma schrapt beeldbewerkings-kosten bij freelance foto-opdrachten

maandag 1 juli 2013

Sanoma Media heeft de prijs- en afleveringsafspraken met ingang van 1 juli 2013 aangepast voor alle foto-opdrachten. Het betreft alle fotografie-opdrachten die betrekking hebben op alle uitingen van de Sanoma titels Margriet, Libelle, Flair, Viva en Zin. NVF en FotografenFederatie roepen Sanoma-fotografen met de nieuwe regeling zich aan te melden via nvf@nvj.nl of info@fotografenfederatie.nl.

Sanoma Media zal voor alle fotografie-opdrachten geen beeldbewerkingskosten meer vergoeden. Niet de fotograaf maar de redactie zal de beeldbewerking doorvoeren. Het bewerken van beeld kan gevolgen hebben voor het auteursrecht dat op de foto rust. Indien de bewerking door Sanoma voldoende oorspronkelijk (creatief) is, dan is de bewerking als zodanig een zelfstandig auteursrechtelijk beschermd werk in de zin van de Auteurswet. In dat geval rust op de bewerkte foto een dubbel auteursrecht, dat van de fotograaf en dat van Sanoma.

De Nederlandse Vereniging Fotojournalisten (NVF), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Fotografen Federatie (FF) maken zich ernstige zorgen om de positie van fotografen. De NVF, FF, Pictoright en Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) roepen fotografen die de nieuwe prijs- en afleveringsafspraken hebben ontvangen op om zich te melden bij nvf@nvj.nl of info@fotografenfederatie.nl. Illustratoren en ontwerpers die een vergelijkbare regeling van Sanoma Media hebben ontvangen, kunnen dit melden bij BNO (anouk@bno.nl).