Steunbetuiging aan gevangen journalisten in Belarus

zaterdag 5 juni 2021

Enkele tientallen journalisten hebben zaterdag bij de ambassade van Belarus hun steun betuigd aan de collega-journalisten in Belarus. In een brief roept de NVJ-voorzitter Renske Heddema de Wit-Russische ambassadeur Andrej Jevdotsjenko op om aan zijn regering te vragen journalist Roman Protasevich en de 28 andere journalisten onmiddellijk vrij te laten.

Voorzitter Renske Heddema (l), algemeen secretaris Thomas Bruning en bestuurslid Ana Karadarevic. Foto: Gerard Til

De NVJ maakt zich ernstig zorgen over de intensivering van de repressies tegen journalisten in Wit-Rusland. Het land telt 400 politieke gevangenen, waaronder 29 journalisten. Sinds de frauduleuze presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020 zijn meer dan 30.000 mensen (waaronder 480 journalisten) vastgehouden, waarvan velen zijn gemarteld en mishandeld, en meer dan 1.000 mensen zijn het doelwit van strafrechtelijke vervolging. Wit-Rusland moet een vrij land worden, waar journalisten vrij kunnen werken, zonder zonder het risico te lopen op staatsgeweld of arrestatie, aldus de NVJ.

In de brief wordt ambassadeur Andrej Jevdotsjenko opgeroepen om aan zijn regering te vragen journalist Roman Protasevich en de 28 andere journalisten onmiddellijk vrij te laten. Ook moet de administratieve en strafrechtelijke procedure tegen Wit-Russische journalisten worden ingetrokken en de persclub in Minsk heropend worden.