Tips & tricks van Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder

maandag 22 februari 2016

De NVF en DuPho organiseerden dinsdagavond in Pakhuis de Zwijger een avond over vernieuwingen in de fotojournalistiek met fotograaf Ilvy Njiokiktjien en Zuid-Afrika correspondent en videograaf Elles van Gelder. Meer dan 150 mensen waren gekomen voor een presentatie over het maken van een multimedia verhaal, de tips and tricks en de do’s and don’ts naar aanleiding van het project One Carefree Night.

Voor dit project brachten Elles en Ilvy de afgelopen jaren tijd door in de wijk Manenberg in Kaapstad waar kinderen niet veilig naar school kunnen lopen omdat de kogels er letterlijk door de straten vliegen. Een klein groepje jongeren gaat met gevaar voor eigen leven toch naar school. Het is hun enige hoop op een betere toekomst en ze kijken uit naar hun beloning: een sprookjesachtig bal voor alle eindexamenkandidaten.

One Carefree Night

Tijdens de presentatie lieten Elles en Ilvy de bijna afgemonteerde film One Carefree Night zien. Anders dan hun vorige productie Afrikaner Bloed zit in de productie One Carefree Night geen enkele foto. ‘Fotografie komt terug op andere platforms zoals in kranten en tijdschriften’, vertelt Elles. ‘Ook hebben we de portretten van de jongeren gebruikt in onze crowdfunding campagne waarmee we geld bij elkaar hebben gekregen om de film te laten monteren in de Verenigde Staten. De film gaan we online gebruiken en  hopen we op festivals te laten zien. Daarnaast werken we momenteel nog aan het maken van een scrollytelling waar, naast filmfragmenten ook fotografie gebruikt zal worden.

Scrollytelling

Scrollytelling, ook wel een interactieve longread genoemd, is een internet tool waarbij fotografie, audio, video en tekst gecombineerd worden om een verhaal te vertellen. ‘Door bewust bepaalde media in te zetten op verschillende platforms hopen we het verhaal zo breed en divers mogelijk te verspreiden’, aldus Elles. ‘Samen kunnen Ilvy en ik zowel een geschreven verhaal, video en fotografie leveren, dat is een groot voordeel.’

Frog in a Tent

Ilvy en Elles werken samen onder de naam Frog in a Tent. Voor hun multimediale productie Afrikaner Bloed wonnen ze onder meer de World Press Photo Multimedia Award, The Picture of the Year International (POYI) en de Lumix Multimedia Award. Dat samenwerken in een multimediaproductie soms best ingewikkeld is, wordt beaamd door beiden. ‘We zijn beiden bezig met het maken van beeld’, aldus Ilvy tijdens de presentatie. ‘Dan gebeurt het best wel vaak dat Elles plotseling in beeld loopt. Of dat ik aan het filmen ben en ik hoor het geklik van Ilvy’s camera’, vult Elles aan. ‘Ook moet je rekening houden dat een foto aangesneden kan en moet worden afhankelijk van het platform dat je gebruikt.’

Het project One Carefree Night is een feelgood verhaal en door de aanstekelijke en zelf reflectieve manier van presenteren was het een bijzonder leerzame, inspirerende en leuke avond.

6 tips & tricks over multimediaal werken:
  • Goede audio is essentieel bij multimediale producties. Niet alleen van de interviews maar ook van omgevingsgeluid. Dus heb je foto's van voetstappen, zorg dan ook dat je het geluid opneemt.
  • Maak video's die op foto's lijken, zogenoemde videostills. Denk bijvoorbeeld aan een portret van iemand die recht in camera kijkt waarbij je alleen ziet dat het video is als diegene met de ogen knippert.
  • Neem als je met een verhaal begint eerst een video interview op.  Dit wordt de basis van je verhaal.
  • Selecteer sterke karakters. As je naast foto's ook video en audio opneemt dan heb je hoofdpersonen nodig die goed kunnen vertellen. Dat wordt snel duidelijk tijdens het eerste interview. Durf daarna iemand anders tot hoofdpersoon te maken als het nodig is.
  • Probeer vooraf te bepalen wat je wil filmen en wat je wil fotograferen. Hou daarom goede voorgespreken zodat je weet wat je kan verwachten.
  • Werk als het kan als team zodat je niet; en hoeft te filmen, en hoeft te fotografen en moet denken over tekst.

foto: Bertil van Vugt