Vragen over dividenduitkering bij NRC Media

maandag 4 juni 2012

De NVJ vraagt de directie van NRC Media om op korte termijn uitleg te geven over de dividenduitkering van 12,5 miljoen euro aan de aandeelhouders (Egeria en Derk Sauer). Voor de NVJ is het in eerste instantie niet relevant of de dividenduitkering juridisch toelaatbaar is. De NVJ vindt het belangrijker te horen van de directie hoe het besluit over te gaan tot een dividenduitkering van bijna drie keer de winst van 2011 in deze tijden moreel is te verantwoorden. NRC Media (NRC Handelsblad en nrc.next) heeft over 2011 een winst behaald van 4,7 miljoen euro.

Begin 2011 heeft NRC een heftige reorganisatie doorgemaakt. De NVJ heeft toen meegewerkt aan een sociaal plan dat als doel had een kwaliteitslag te realiseren op de redactie. Directie, hoofdredactie en redacteuren hebben ervaren dat dit een ingrijpende periode is geweest. Zo’n 30 redacteuren hebben NRC moeten verlaten en de redacties zijn anders ingericht. Desondanks heeft het personeel zich hard ingezet voor de krant. Het resultaat van die inspanningen vloeit, naar nu blijkt, volledig weg naar aandeelhouders.

Het vertrouwen in de dagbladsector is aan het verdwijnen, het vertrouwen tussen werkgever en journalistieke werknemers wel te verstaan. Steeds vaker wordt duidelijk dat financiële doelstellingen van mediabedrijven moeilijk te verenigen zijn met journalistieke uitgangspunten. Ook bij NRC lijken met het besluit hoge rendementen voorrang te krijgen boven de kwaliteit van de krant, de site en de redactie. Dit zal het draagvlak van de werknemers om zich te blijven inspannen voor NRC ondermijnen, zo waarschuwt de NVJ.