Winnaars narratieve beurzen bekendgemaakt

zondag 24 september 2017

Tijdens het Festival van de Journalistiek in Utrecht reikte de Stichting Verhalende Journalistiek op zaterdag 23 september twee narratieve beurzen uit voor werken in teams. De eerste beurs, een bedrag van €2.500,- plus coaching, ging naar het project ‘Van A naar B: Onderweg in Lagos’ van makers Bram de Jongh, Nils von der Assen en Daphné Dupont-Nivet. De aanmoedigingsprijs (een bedrag van €500,- plus coaching), die de stichting samen met de NVJ jongerensectie Vers in de Pers uitreikte, ging naar ‘De lessen van Quintín Lame’, van Bram Ebus en Alex Kemman.

foto: Sebastiaan ter Burg

Van A naar B: Onderweg in Lagos

Voor ‘Van A naar B: Onderweg in Lagos’ willen de makers forenzen volgen in miljoenenstad Lagos in Nigeria, die soms al om drie uur ’s ochtend opstaan om op tijd hun werk te bereiken. De jury oordeelde dat het concept duidelijk is, het onderwerp is universeel. Ook was de jury enthousiast over de samenstelling van het team. Voor dit project werken een planoloog, een Afrikanist en een (onderzoeks)journalist samen met lokale journalisten – het project resulteert in een serie multimediale verhalen.

De lessen van Quintín Lame

De lessen van Quintín Lame’ gaat over de demobilisatie en re-integratie van de relatief onbekende rebellengroep Quintín Lame in het zuiden van Colombia. De jury oordeelde: ‘Dit kan een groot verhaal vertellen over Colombia. Het is een nieuw onderwerp met actuele relevantie.’ In dit verhaal worden tekst en fotografie gecombineerd.

Samenwerking om verhalen te versterken

Ons vak is niet langer voor lone wolfs. Juist in de samenwerking liggen kansen voor het versterken van je verhaal. Stichting Verhalende Journalistiek stimuleert het gebruik van literaire technieken in de Nederlandstalige media. De narratieve beurs voor samenwerking is de derde ronde beurzen die de stichting uitreikt, altijd met het doel om nader onderzoek voor een verhalend project mogelijk te maken. Dit jaar werd voor de eerste keer de aanmoedigingsprijs voor jonge journalisten uitgereikt in samenwerking met Vers in de Pers.

Jury

De jury van deze derde ronde bestond uit: Irene van der Linde (voorzitter; journalist De Groene, voorzitter Stichting Verhalende Journalistiek); Wybo Algra (chef De Verdieping bij Trouw); Arnold van Bruggen (journalist en medeoprichter van journalistiek productiebureau Prospektor); Hay Kranen (newsroom developer de Volkskrant en mede-oprichter Hackastory) en Anaïs López (fotografe en mede-oprichter van fotografie platform Docking Station).

Het viel de jury op dat de beste voorstellen van jongere makers kwamen. Veel van de inzenders wilden een project maken in het buitenland, en er zat regelmatig een activistisch randje aan. 

Lees ook naar aanleiding van het Festival van de Journalistiek: