Dag van de Persvrijheid Online

zondag 2 mei 2021, 10.00 - 12.00

Hoe staat het er voor met de vrijheid en veiligheid van journalisten in Nederland en wereldwijd? Dat bespreekt het Persvrijheidscomité op zondag 2 mei met journalisten, correspondenten en beleidsbepalers die dagelijks en vanuit hun eigen praktijk te maken hebben met bedreigingen van de persvrijheid, waaronder Olaf Koens, Yesim Candan en Marcel Gelauff. Filosoof Bart Brandsma houdt de Persvrijheidslezing over journalistiek in tijden van polarisatie.

Dag van de Persvrijheid Online is een initiatief van het Persvrijheidscomité en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (ieder jaar op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten.

Heb je interesse? Registreer je dan hier voor de gratis link om er online live bij te zijn of het event later terug te kijken.

Programma

10.00 uur       
Welkom door presentatoren Marjolein Koster (freelance journalist) en Ivar Lingen (Den Haag FM)
10.05 uur       
Reflectie op ontwikkeling van de persvrijheid en persveiligheid in het afgelopen jaar door Bahia Tahzib-Lie (Mensenrechtenambassadeur ministerie van Buitenlandse Zaken) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS Nieuws).
10.20 - 10.50 uur        
Persvrijheidslezing
Journalistiek in tijden van polarisatie - over bruggenbouwers en zondebokken door filosoof en journalist Bart Brandsma.
10.50 - 11.15 uur       
Polarisatie en intimidatie van journalisten in Nederland
Gesprek over de actuele situatie in Nederland met Paul van den Bosch (hoofdredacteur regio AD), Yesim Candan (Columnist RTL Nieuws) en Brian van der Bol (Omroep West).
11.15 - 11.35  uur      
De situatie in Wit-Rusland
Gesprek met Wit-Russische journaliste [anoniem] die deelneemt aan het Shelter City programma, Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice and Peace) en Maryia Sadovskaya-Komlach (Free Press Unlimited). (Voertaal Engels)
11.35 - 12.00 uur       
Onafhankelijke journalistiek in Europa en het Midden Oosten
Gesprek met Olaf Koens (Midden-Oosten correspondent RTL Nieuws) en Kati Piri (Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër en Turkije-rapporteur) over de ontwikkelingen in deze regio en over noodzaak, de mogelijkheden en de moeilijkheden om vanuit Nederland onafhankelijke journalisten in deze landen te ondersteunen.

Side-events


In samenwerking met de Röportaj (Stichting ter bevordering van de persvrijheid in Turkije) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vindt op maandag 3 mei een online programma plaats over de situatie van journalisten in Turkije onder leiding van Tan Tunali. 

Studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim maken een speciale editie van programma Uitgelicht met sprekers uit deze Dag van de Persvrijheid Online. Het programma is live te volgen (en terug te kijken).

Op maandag 3 mei om 17.30 uur organiseren Beeld en Geluid Den Haag en Cartoon Movement het Facebook event Evergreen satire - historical cartoons in a modern perspective dat voortbouwt op de samensmelting van actuele en historische cartoons in de tentoonstelling Cartooning for Press Freedom.