Masterclass Dokter, ik las in de krant dat….

dinsdag 8 december 2020, 14.00 - 15.00

Dagelijks verschijnen er nieuwsberichten met medische informatie waarbij elke nuance en verheldering ontbreekt. ‘Het Coronavirus overleeft de diepvries’, ‘na een halfjaar is slechts 5% van de corona patiënten klachtenvrij’ of ‘neusspray tegen corona’. Tegen deze achtergrond organiseert de NVJ samen met Dokter Media een Masterclass over hoe je medisch nieuws in tijden van Corona moet verhelderen en verklaren.

Programma

Aan de hand van praktijkvoorbeelden bieden artsen Lester du Perron en Tijs Stehman je handvatten om medisch nieuws beter te kunnen ‘factchecken’. Je krijgt antwoord op de vragen hoe medisch nieuws ontstaat, wat de belangrijkste basisbegrippen zijn en waar je betrouwbare bronnen kan vinden die journalisten kunnen raadplegen. Niet alleen het perspectief van arts of journalist komt aan bod maar ook de rol van de patiënt. Na de Masterclass kan je zelf de belangrijkste valkuilen bij het publiceren van medisch nieuws herkennen en voorkomen. En kan je ook zonder geneeskundige achtergrond complexe medische zaken in korte tijd begrijpelijk en toepasbaar maken.

Voor wie?

Deze masterclass wordt georganiseerd voor startende journalisten en studenten journalistiek. Uiteraard is de masterclass ook te volgen door andere geïnteresseerden. Deelname is gratis. Na aanmelding ontvang je een link voor Zoom.

Meld je snel aan. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers.

De inschrijving is gesloten.

Dokter Media

Dokter Media is een onafhankelijk online platform waarop medische nieuwsberichten uit de media van een korte en begrijpelijke uitleg worden voorzien. Wat suggereert die krantenkop? Waar komt dat nieuws eigenlijk vandaan? Is dit echt iets nieuws? En wat kun je hier nu als lezer concreet mee? Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws, met als doel het voorkomen van valse hoop en onrealistische verwachtingen die kunnen volgen uit opgeblazen of foutieve nieuwsberichten.

Artsen Lester du Perron en Tijs Stehmann zijn de oprichters van Dokter Media en vormen samen de hoofd- en eindredactie. Lester du Perron (1984) is huisarts en werkt als arts in opleiding tot specialist ziekenhuisgeneeskunde in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Tijs Stehmann (1982) is wiskundige en arts in opleiding tot specialist kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC.

Eind oktober 2020 verscheen het boek Dokter, ik las in de krant dat…, waarin zij de vele lessen uit het maken van Dokter Media delen en de meest aansprekende medische broodjeaapverhalen die zij de afgelopen jaren behandelden van een informatieve, concrete en soms zelfs geestige uitleg voorzien.