Masterclass - Gewoon gaan? De weg naar het correspondentschap

woensdag 3 maart 2021, 20.00 - 21.30

Het is een droom van vele journalisten (in spé): buitenlandcorrespondent worden. Maar hoe doe je dat? Stap je gewoon op het vliegtuig en ga je verhalen maken of moet je jezelf eerst bewijzen op een redactie hier in Nederland? En als je er dan eenmaal zit, hoe verdien je dan je geld?

Programma

In deze online masterclass, georganiseerd door Vers in de Pers en de Buitenlandredactie, leggen we je alles uit. Te gast zijn drie jonge correspondenten: Cindy Huijgen (China), Joost Scheffers (Egypte) en Rosa van Gool (Italië, Griekenland en de Balkan). Zij vertellen je hoe ze zijn begonnen, welke voorbereidingen ze hebben getroffen, hoe ze aan opdrachtgevers zijn gekomen en wat de uitdagingen van het vak zijn. Natuurlijk is er ook tijd voor vragen, want we willen vooral dat toekomstige correspondenten aan het einde van deze masterclass volledig voorbereid zijn op een eventuele carrière in het buitenland. 

Voor wie?

Deze masterclass wordt georganiseerd voor startende journalisten en studenten journalistiek. Uiteraard is de masterclass ook te volgen door andere geïnteresseerden. Deelname is gratis. Na aanmelding ontvang je een link voor Zoom.

Interesse?

De inschrijving voor deze masterclass is gesloten.

Panelleden

Cindy Huijgen (1991) is correspondent in China voor onder meer De Telegraaf. Ze woont sinds 2019 in Beijing en was de eerste Nederlandse journalist die aan het begin van de coronapandemie in Wuhan was om verslag te doen. Voordat haar avontuur in China begon, werkte ze als vaste redacteur bij VPRO Bureau Buitenland en was ze freelance redacteur bij RTV Rijnmond en de Volkskrant. Huijgen heeft Chinees en Journalistiek gestudeerd aan de Universiteit Leiden.

Joost Scheffers (1991) woont al ruim zes jaar in de Egyptische hoofdstad Caïro waar hij werkt voor dagblad Trouw, het Nederlands Dagblad en de NOS. Om alvast een voorschot te nemen op het correspondentschap, woonde hij tijdens zijn studie journalistiek anderhalf jaar in Caïro om Arabisch te leren.   

Rosa van Gool (1993) is sinds november correspondent Italië, Griekenland en de Balkan voor de Volkskrant en schrijft daarnaast voor De Groene Amsterdammer en Hard gras. Eerder werkte ze als redacteur bij De Groene en gaf ze les in klassieke talen op een middelbare school in Amsterdam.