Meet-up D&I Hoe ga je om met stereotypen in de journalistiek?

woensdag 31 mei 2023, 17.30 - 19.30

Ben jij je als mediamaker bewust van de invloed die je hebt op de taal en het beeld dat mensen te zien krijgen? Een van de grootste obstakels voor inclusie in de journalistiek is het gebruik van stereotyperende beelden en omschrijvingen omdat ze een versimpeling geven van de werkelijkheid. Denk aan het stigmatiserend afbeelden van moslima’s of het overschot aan mannelijke experts aan de talkshowtafels.

Waarom komen stereotypen nog zo vaak voor in de journalistiek en welk effect hebben ze op mediagebruikers die centraal staan in jouw verhaal of item? Hoe bereiken we een inclusieve journalistiek en wat hebben we daarbij nodig? Daarover gaan we in gesprek tijdens de tweede meet-up van de Denktank Diversiteit & Inclusie!

Sprekers

Hodo Abdullah, journalist en lid Denktank D&I, opent de avond met een korte introductie. Hodo schrijft haar masterthesis over inclusief werken in de media en is initiatiefnemer en bedenker van dit D&I-event. Journalistieke duizendpoot Karlijn Goossen leidt vervolgens het panelgesprek met drie experts op het vlak van inclusie en stereotypen:

  • Daaf Borren – Reisjournalist en oprichter van het platform The Bright Continent. Later dit jaar verschijnt zijn boek over Afrikaanse jongeren(bewegingen) bij Uitgeverij Pluim
  • Babah Tarawally – Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver en filosoof die zich inzet voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. De Getemde Man is zijn meest recente boek. Als columnist bij dagblad Trouw schrijft hij over (verborgen) discriminatie en racisme. Daarnaast is Tarawally ambassadeur voor de European Cultural Foundation waar hij aan het project Reframing the migrants werkt
  • Astrid Elburg – Expert op het gebied van macht en inclusie, honoursdocent VU/UVA en voorzitter RvT Muiderslot

Programma

17.30-18.00 uur: welkom & inloop
18.00-18.10 uur: introductie door Hodo Abdullah
18.10-19.00 uur: panelgesprek met drie experts o.l.v. moderator Karlijn Goossen
19.00-19.30 uur: debat met en vragen uit de zaal
Vanaf 19.30 uur: borrel

Schrijf je gratis in!

Wil jij je bewust worden van de inzet van stereotypering in de journalistiek en je eigen verantwoordelijkheid hierin? Schrijf je dan vandaag nog gratis in voor het tweede D&I-event in het Volkshotel (het voormalige Volkskrant-gebouw)!