Wegwijs in de EU - Europees Parlement trainingsprogramma voor startende journalisten

maandag 6 november 2023, 10.00 - 17.00
dinsdag 7 november 2023, 10.00 - 17.00
dinsdag 28 november 2023, 10.00 - 17.00

Deze driedaagse training is bedoeld voor journalisten met 0 tot 3 jaar ervaring. Je leert de vertaalslag te maken van Brussels nieuws naar Nederlands nieuws. We helpen je aan kennis, netwerk en ervaring om voor journalistieke producties de Europese Unie als aandrijver van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen te leren kennen.

De training voor startende journalisten is een programma van het Europees Parlement en wordt verzorgd door de NVJ Academy. Deelname is kosteloos.

Inhoud
In deze driedaagse training vertellen onder anderen wetenschappers, journalisten en leden van het Europees Parlement over beleidsdossiers die burgers en het bedrijfsleven direct raken. Ook gaan we uitgebreid in op de Europese verkiezingen van 2024.

Werkvormen
De eerste twee dagen word je op alle mogelijke manieren bijgepraat door experts en mensen uit de journalistieke en politieke praktijk die passen bij jouw werk, ervaring en interesses. Op de derde dag sluiten we de training af aan de hand van de door jouw gemaakte productie, in tekst, audio of video.

De makers van de vier beste producties krijgen een tweede module in Brussel aangeboden.

Onderwerpen
Hoe werkt de Europese Unie
Perspectieven op Nederland en de Europese Unie
De Europese Verkiezingen 2024: hoe werken die?
Colleges over:

  • De Green Deal en het vervolg
  • De digitale euro
  • Democratie

Waar haal je je nieuws vandaan ?
Hoe gebruik je dat in jouw productie?

Na deze training
Weet je de weg in Brussel
Heb je kennis van een aantal belangrijke onderwerpen
Heb je gewerkt aan je productie
Heb je voldoende kennis om zelf producties te maken over de Europese Unie en de relatie met Nederland en/of de regio

Docenten
Namen worden later bekend gemaakt. Simon Trommel, EU-correspondent voor meerdere Nederlandse media, is coördinerend docent.

Voor wie
De training is bedoeld voor journalisten met 0 tot 3 jaar ervaring. Het maakt niet uit voor welk medium je werkt en of je in dienst bent of freelancer.

Selectie
Bij aanmelding vragen we om je motivatie en jouw CV. Bij overboeking wordt je op een reservelijst geplaatst.

Data
Voorafgaand aan de training is er op 6 oktober om 10.00 uur een informatief online webinar, wil je daaraan deelnemen schrijf je dan ook hierboven in en vul bij opmerkingen in "webinar".
De inschrijving sluit op 23 oktober. De eerste twee trainingsdagen zijn op 6 en 7 november in Amsterdam. Op 28 november is de afsluitende dag in Amsterdam waarin de producties worden gepresenteerd en besproken.

Kosten
Deelname aan de cursus is kosteloos. Ook reiskosten worden vergoed en is er (indien gewenst) een overnachting in Amsterdam inbegrepen.

Tweede trainingsmodule in Brussel
Het Europees Parlement en de NVJ Academy kiezen op basis van de gemaakte producties vier mensen uit voor een tweede module in Brussel.

Overige informatie
Maximaal 20 deelnemers.

De opleiding voor startende journalisten is een programma van het Europees Parlement dat wordt georganiseerd door de NVJ Academy.

Contact

Mail nvjacademy@nvj.nl
Bel 020-3039739
Twitter @nvjacademy