Column Ruud Rogier: Meer tijd voor beeld

Het is zaterdag 14 januari en ik ben om zes uur in de ochtend op weg naar de fysieke jurering van de Paul Peters Fotoprijs, een categorie binnen de Zilveren Camera-wedstrijd. De lange treinreis van zo’n twee uur geeft mij de gelegenheid om wat te mijmeren over de gemaakte voornemens die ik mij heb gesteld tijdens de jaarwisseling. Het zijn er drie: meer tijd voor mijzelf nemen, me houden aan de gestelde prioriteiten en het belang van mijzelf niet wegcijferen.

Hoe zagen de afgelopen twee weken eruit ten aanzien van deze drie voornemens? En heb ik aan de essentie van mijn voornemens voldaan?

2-6 januari: Intensief bezig met de online beoordeling van de 300 documentaires en series van de Paul Peters Fotoprijs. Ieder jurylid bepaalt in deze ronde zijn topseries, die hij hoopt terug te zien bij de fysieke ronde.

7 januari: Interview met Michael Rhebergen over zijn nieuwste boek en project De Nieuwe Kust voor een publicatie in Focus Magazine in januari. Dit hele weekend ben ik met de uitwerking bezig (ik ben een ongelofelijke langzame werker als het op tekst aan komt).

10 januari: In de avond zet ik het artikel voor Focus Magazine door naar Roos Schouw (redactie Focus).

11 januari: Contact met Veronique Jansen van het Museum Hilversum over hoe de NVF/ beeldmakers NVJ betrokken kunnen worden in de programmering rond het thema fotojournalistiek. Februari wordt de maand van de Fotojournalistiek parallel aan de expositie Zilveren Camera. Ook heb ik een redactievergadering met Milen Boldrik over de inhoud van deze nieuwsbrief NVF.

12-13 januari: Deze dagen besteed ik aan het bekijken van de top 23 van de Paul Peters Fotoprijs ter voorbereiding van de fysieke en laatste jurydag in Hilversum.

14 januari: De dag van de fysieke jury bijeenkomst in Museum Hilversum start om half negen in de ochtend.

Het is zes uur in de avond als ik door een kletsnat, schemerig Hilversum naar het station terugloop. Het was een intensieve maar boeiende dag. Het is smerig en koud weer, maar ik voel mij goed omdat we weer een prachtige top 3 van de Paul Peters Fotoprijs hebben kunnen samenstellen.

In het klamme, vochtige boemeltje richting Utrecht denk ik weer na over mijn drie voornemens voor 2023: meer tijd voor mijzelf nemen, me houden aan de gestelde prioriteiten en het belang van mijzelf niet wegcijferen. Bij aankomst in Utrecht kom ik tot de conclusie: zet ‘beeld’ in de plaats van ‘mijzelf’ en ik voldoe de afgelopen veertien dagen ruimschoots aan de gestelde voornemens:

  • Meer tijd voor beeld.
  • Hou het belang van beeld als prioriteit.
  • Het belang van beeld niet wegcijferen.

Ik vlieg door de tunnel van station Utrecht om mijn aansluiting richting Den Bosch te halen.