Mats Cooper

 

Vertegenwoordiger beleidsteam Persvrijheid, ledengroep Vers in de Pers

Naam:

Mats Cooper, 20

Huidige werkstatus:

Student journalistiek

Lid NVJ sinds:

2020

Motivatie


1.    Wat is je motivatie voor een functie in het beleidsteam Persvrijheid?

“Jullie zijn de toekomst.” Deze woorden hoorde ik van meerdere docenten toen ik mijn eerste stappen zette binnen mijn studie. Maar hoe ziet de journalistiek er in de toekomst uit? Volgens PersVeilig is het aantal bedreigingen toegenomen en onder sommige studenten is er twijfel of ons beroep nog wel veilig genoeg is. Het is erg makkelijk om vanaf de zijlijn te roepen maar je kan ook meedoen en zelf iets proberen te veranderen. Ik wil meedoen en mij zo nog meer inzetten voor studenten en starters.

2.    Waarin wil je de NVJ sterker maken en welke ambities heb je als bestuurslid voor het beleidsteam Persvrijheid?

Mijn ambitie is om te zorgen dat wij als studenten een goede toekomst in het vooruitzicht hebben. Mijn doel is om twijfel weg te nemen bij studenten of ze dit vak wel kunnen doen in verband met veiligheid. Daarnaast wil ik ethische dillema’s die studenten moeten maken aankaarten in het beleidsteam. Ik wil dus de NVJ sterker maken door als brug te dienen tussen de opleidingen journalistiek en de vakbond.

3.    Welke (bestuurs)ervaring neem je mee die een waardevolle bijdrage kan zijn voor het beleidsteam Persvrijheid?

Ik ben begonnen aan mijn tweede jaar aan de FHJ en ben al vanaf het begin van mijn studie lid. Nu ben ik al ongeveer 6 maanden actief voor Vers in de Pers. Ik werk al in de praktijk en ik sta als student journalistiek dagelijks in contact met andere studenten.

4.    In de beleidsteams is het van belang dat kandidaten onafhankelijk kunnen opereren. Kan je dat op basis van je CV waarmaken?

Ik kan absoluut onafhankelijk opereren. Uit transparantie beken ik dat ik vroeger lid was van een Politieke Jongeren Organisatie. Ik was nog minderjarig en ik had niet gedacht dat ik ooit iets in de journalistiek ging doen. Ik ben meteen gestopt toen ik op de FHJ begon. Het is geen onderdeel meer van mijn leven, er zal alleen een schim van op internet bestaan. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die een oversteek maken tussen de politiek en journalistiek. Ik vind het dan ook oneerlijk dat een beslissing die ik als tiener heb gemaakt hier invloed op zou hebben, maar ik vind het wel belangrijk om hier eerlijk over te zijn.