‘Internet maakt titel Boerderij sterker’

dinsdag 21 oktober 2008

De internetontwikkelingen kunnen het traditionele vakblad een flinke oppepper geven. Volgens hoofdredacteur Marcel Henst is Boerderij een veel sterkere titel geworden dankzij internet. Op donderdag 13 november zal hij één van de gastsprekers zijn tijdens het debat ‘Internet en vaktijdschriften. Wat is het beste recept voor de toekomst?’.

Ieder zichzelf respecterend vakblad heeft een internetsite. Juist bij vakbladen zie je vaak dat redactieleden zowel voor het ene als het andere medium werken. Op donderdag 13 november wordt het debat ‘Wat is het beste recept voor de toekomst?’ gehouden. Drie hoofdredacteuren van toonaangevende vakbladen op internet en één chef online met diepe wortels in de vakbladenwereld komen praten over hun successen online. Eén van hen is Marcel Henst, tot 15 november hoofdredacteur van Boerderij en daarna uitgever/hoofdredacteur van Cobouw. Over de gevolgen van internetontwikkelingen voor het traditionele vakblad zegt Henst: ‘De totale titel is er veel sterker door geworden. Boerderij bereikt nu lezers die we nooit eerder bereikten, zowel in Nederland als in het verre buitenland waar emigranten zijn gaan boeren. Daarnaast levert Boerderij nu niet alleen papieren kopij, maar ook bij voorbeeld video. Dat is een verrijking voor de lezers.’ Eerder dit jaar won Boerderij.nl de LOF Innovatieprijs.

De functie van het magazine zal volgens Henst in de toekomst veranderen. Boerderij.nl brengt nieuws en achtergrond, het weekblad krijgt een verdiepende functie. ‘Het schept orde in de informatiechaos. Een magazine, niet alleen Boerderij maar alle bladen, zal de druk bezette lezers moeten verleiden. Daarom moeten bladen er goed uitzien: papier, design, foto’s, het moet allemaal schitteren op de salontafel.’
De ontwikkelingen brengen met zich mee dat ook de vakredacteur mee verandert. Welke competenties zijn nodig? ‘Je hebt twee typen journalisten’, zegt Henst, ‘sommige journalisten kunnen alles, andere redacteuren worden specialisten. Dat goed te begeleiden is één van de belangrijkste uitdagingen voor hoofdredacteuren.’

De andere gastsprekers tijdens de bijeenkomst zijn Alex Beishuizen (Emerce en Computable); Leon Bouwman (Adformatie); Thijs Peters (Z24). Onder leiding van Lotte van Doorn en Michael van Os vindt er daarna discussie plaats over de vraag wat de toekomst is van de snelle internetwereld en de veranderende vakbladenwereld.

De bijeenkomst internet en vaktijdschriften is de eerste in een reeks. In het komende jaar volgen ontmoetingen tussen internet en omroep, internet en dagblad en internet en lokale media.

Debat: Wat is het beste recept voor de toekomst?
Wanneer: 13 november 2008
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Waar: Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94-95, Amsterdam (5 min lopen van Amsterdam CS), www.schreierstoren.nl
Toegang: gratis voor leden, niet leden 10 euro (aan de deur)
Aanmelden mail naar nvjacademy@nvj.nl of tel 020-6766771