7 redenen om lid te zijn en te blijven

woensdag 9 november 2022

Als lid van de NVJ sta je er niet alleen voor. Bij ons kun je terecht voor deskundig advies en individuele hulp op het gebied van werk, inkomen en veiligheid. Samen zijn we veel sterker. Met meer dan 8.000 leden zetten we ons in voor goede journalistiek, prima cao’s, eerlijke tarieven en persvrijheid. Ook beïnvloeden we samen met jou de publieke en politieke opinie. Jouw lidmaatschap betaalt zich dubbel en dwars terug.

1. Samen sta je sterker

Onze missie is dat journalisten hun werk op een onafhankelijke wijze kunnen doen. Alles wat die positie bedreigt, is voor ons een uitdaging om aan te pakken. Daarbij is de collectieve kracht van leden essentieel richting werkgevers en opdrachtgevers. Samen met onze leden kunnen we een vuist maken en dankzij onze actieve leden lukt het om nog meer collega’s te mobiliseren. Steeds weer heeft dit positieve impact op de wijze hoe werkgevers omgaan met de positie van journalisten.

2. Gratis hulp van de beste juristen

Laten we het even hebben over juridische hulp. Wij staan achter je. Als lid kun je gebruikmaken van onze rechtshulp; dat scheelt je zo’n 250 euro per uur. Onze advocaten en juristen zijn specialisten op het gebied van arbeidsrecht, auteursrecht, incasso's en principiële zaken op het gebied van persvrijheid. Met hun persoonlijke aanpak en enorme kennis gaan ze veel verder dan de meeste rechtsbijstandsverleners. Je kunt bij onze juridische afdeling aankloppen voor een eenvoudige hulpvraag. En voor zaken die, als het nodig is, uitgevochten worden tot de hoogste instanties. Uit ons jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek blijkt keer op keer dat deze werkwijze erg wordt gewaardeerd door onze leden.

3. Blijven ontwikkelen

De mediasector is continu in beweging. Het is onze ambitie om ervoor te zorgen dat journalisten steeds hun mogelijkheden in het journalistieke werkveld kunnen vergroten of verdiepen. Door je blijven te ontwikkelen kun je immers je vak optimaal uitoefenen.

De nieuwste ontwikkelingen

 • worden besproken op ons mediaplatform Villamedia waartoe leden gratis toegang hebben;
 • leiden tot cursussen van de NVJ Academy, waar je als lid met korting aan deelneemt;
 • demonstreren we tijdens themagerichte workshops en evenementen.

4. Onze onderhandelaars zorgen voor jouw arbeidsvoorwaarden

Onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden is een vak op zich. Daar heb je professionals voor nodig én een grote achterban. Onze onderhandelaars snappen hoe de journalistiek werkt en komen elk jaar tot de beste resultaten. Zo hebben we voor de cao-periode 2022-2023 een loonsverhoging van ruim 5% bereikt. Daarnaast ontvangen alle werknemers van de landelijke en regionale omroepen dit jaar een koopkrachtcompensatie van 750 euro bruto vanwege de torenhoge inflatie en maken we ons hard voor een soortgelijke compensatie in de uitgeverijsector. Ook in 2023 zet de NVJ zich in voor een reële koopkrachtcompensatie. Zulke resultaten behalen we dankzij jou – alleen met een grote achterban beschikken we over een stevige onderhandelingsmacht om steeds weer tot betere arbeidsvoorwaarden te komen.

5. Alles voor jouw journalistieke onderneming

Of je nu in vaste dienst werkt of freelancer bent, iedereen dient betaald te worden naar kennis, kunde en ervaring. In navolging van de Fair Practice Code bij de Publieke Omroep is de Werkcode DPG Media een historische mijlpaal: voor het eerst in de geschiedenis van de NVJ is het gelukt om bindende afspraken te maken over tarieven voor zzp’ers van minimaal 150 procent van het cao-loon. En we pakken door: momenteel zijn we met Mediahuis in gesprek over eenzelfde soort code voor hun zzp’ers. Met deze geïndexeerde minimumtarieven kun jij onderhandelen over een eerlijk tarief. En uiteraard helpen wij jou daarbij. Met workshops hoe te onderhandelen, behulpzame tools zoals de tarief- en indexatiecalculator en ondersteuning van onze belangenbehartigers. Daarnaast zorgen we ervoor dat je toegang hebt tot (lokale en landelijke) mediafondsen en werkbeurzen via het Matchingsfonds. Heb je een tijdelijke financiële terugslag, dan is er de Coulanceregeling lidmaatschap en het NVJ Sociaal Fonds.

6. Persvrijheid voor alles

Journalisten moeten hun werk onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen. We komen in actie als de persvrijheid in het gedrang komt. Onze advocaten en juristen ondersteunen principiële rechtszaken waarin de schending van de persvrijheid aan de orde wordt gesteld. We geven advies en ondersteuning aan journalisten die voor hun werk naar gevaarlijke gebieden afreizen. Binnen PersVeilig, waarin de NVJ samenwerkt met Politie, Openbaar Ministerie en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, kun je incidenten zoals agressie, bedreiging en geweld melden. Ook doet PersVeilig onderzoek en ontwikkelt beleid en trainingen voor journalisten op het gebied van veiligheid.

7. Dé kickstart voor Young Professionals

Steeds meer jonge journalisten sluiten zich aan bij de NVJ. Bijna 30 procent van ons ledenbestand is 35 jaar of jonger. Daarmee houdt het vak en onze vereniging een toekomst. Om pas afgestudeerde journalisten nog beter van dienst te zijn, hebben we een voordelig lidmaatschap speciaal voor Young Professionals. Wij helpen je met het vinden van een baan of opdracht en met alle juridische hulp daarom heen. Je kunt een (politie)perskaart aanvragen. Ook zetten we ons in voor goede arbeidsvoorwaarden of je nu in dienst of freelancer bent. Daarnaast zijn we dé plek waar je kunt netwerken en jong en oud ontmoet uit de media. Bovendien luisteren we graag naar jouw mening en bepaal je mede welke koers we volgen.


Als NVJ-er kun je een handje helpen en daarmee ondersteun je tevens het journalistieke vak. Hoe je mee kunt doen? Maak bijvoorbeeld je collega lid

Ben je nog geen lid en hebben we je belangstelling gewekt? Bekijk dan hier de lidmaatschapspagina

Hieronder een korte samenvatting van wat je krijgt voor je lidmaatschap:

 • Gratis NVJ-Perskaart bij volledig lidmaatschap en ledenkorting politieperskaart
 • Gratis juridisch advies en rechtsbijstand
 • Gratis salarisadvies, zelfstandigen- en tariefadvies
 • (Gratis) toegang tot debatten en evenementen
 • 20 tot 50% korting op cursussen NVJ Academy
 • Toegang tot vacaturebank en marktplaats voor opdrachten
 • Villamedia Magazine en toegang tot alle artikelen op Villamedia.nl
 • Nieuwsbrieven NVJ, NVJ Academy, Villamedia