Acht redenen waarom de leergang ''Leidinggeven aan journalistiek onderzoek'' een must is voor elke redactie

donderdag 1 juli 2021

Eigen nieuws en onthullingen, uit eigen onderzoek. Welke journalist of leidinggevende wil dat niet? Je hebt nog tot 5 juli de tijd om je aan te melden voor dit trainingsprogramma van tien thema’s verdeeld over zes dagen in het najaar. Lees nu waarom deze leergang een must is voor elke redactie.

1. Journalistiek en onderzoek tellen weer mee

Onderzoeksjournalistiek is serious business. Het belang wordt steeds meer ingezien dat media moeten investeren in onderzoeksjournalistiek. We komen uit een periode dat het missen van nieuws een grote angst werd, maar inmiddels wordt dat verdrongen door het besef dat we daardoor ook niet onderscheidend genoeg zijn. Meerwaarde verdien je alleen maar met eigen ideeën en eigen onderzoek. Waar je voorheen weleens een stuk kon overnemen en lezers minder kritisch waren, worden nu alle stukken zelf uitgediept. Dat verwachten lezers inmiddels ook.

2. Onderzoeksjournalistiek vergt een bepaalde manier van leidinggeven

Journalistiek is een intellectueel ambacht, een denksport. Dat intellectuele klimaat vraagt om een bepaalde manier van leidinggeven. Dat betekent dat je niet de baas speelt maar dat je faciliteert en mogelijkheden creëert. Hoe ga je als leidinggevende niet dat journalistieke onderzoek in de weg lopen, maar er juist voor zorgen dat de journalisten hun werk kunnen doen? Eigenlijk kun je geen redacties trainen als je ook niet de leidinggevenden traint.

3. Je leert concrete vaardigheden

Projectmanagement is een belangrijk onderdeel. Hierin zijn concrete vaardigheden opgenomen om beter te brainstormen en tot ideeënvorming en kadering te komen. Vervolgens leer je het plannen van onderzoek, het opstellen van een projectbegroting, het beoordelen van technische middelen en nieuwe werkwijzen, het omgaan met juridische tegendruk en het meten van impact en publieksbeleving. Ook komen journalistieke ethiek en juridische verantwoordelijkheden aan bod. Mag je als chef weten wie de bronnen waren? Wat doe je als een klokkenluider de dupe wordt van je publicatie? Wat doe je als er gedoe is over een Wob-procedure?

4. Je krijgt les van ervaren trainers

Onze trainers zijn zelf ook werkzaam in het journalistieke veld en weten precies waar jij als leidinggevende tegenaan loopt. Ze herkennen de struikelblokken en kunnen zich goed inleven in jouw situatie. Daardoor krijg je praktische tips en adviezen die je meteen kunt toepassen bij je dagelijkse werkzaamheden.

5. Je kunt leren van elkaar

Je volgt de cursus samen met veertien andere leidinggevenden. Samen ga je gedurende zes dagen aan de slag. Je kunt van elkaar leren, een kijkje achter de schermen nemen en tips uitwisselen. Zo til je gezamenlijk de onderzoeksjournalistiek naar een nog hoger niveau.

6. Ook geschikt voor startende of aspirant-chefs

Ben je nog niet zo lang werkzaam in een leidinggevende functie? Of twijfel je erover of deze stap iets voor jou is? Ook dan is de leergang geschikt voor jou. Tijdens de training leer je hoe jij als goede journalist ook een goede chef kunt worden.

7. De leergang  trainingscyclus “Zoek het Uit aan, leidinggeven aan journalistiek onderzoek” is samengesteld door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en NVJ Academy

De VVOJ wilde onderzoeksjournalistiek al langere tijd op een hoger plan brengen. De NVJ Academy heeft veel ervaring in de organisatie en het geven van trainingen. Beide partijen besloten hun krachten te bundelen om een duurzaam traject neer te zetten. Dankzij subsidie uit de Regeling Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kon het traject van start gaan.

8. Financieel interessant

De leergang “Zoek Het Uit, leidinggeven aan journalistiek onderzoek” biedt je exclusieve onderdelen zoals managementtraining, een masterclass en een uitgebreidere versie van de Line-by-line methode. Dankzij steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kost de leergang van zes dagen geen € 1.950 maar € 487,50. Bovendien zijn de kosten van de leergang vrij van btw, fiscaal aftrekbaar en vaak kun je hier (als journalist in loondienst) je opleidingsbudget voor gebruiken.


  • Nieuwsgierig geworden? Meld je dan tot maandag 5 juli aan via deze link voor de leergang Zoek het Uit - Leidinggeven aan Journalistiek onderzoek.