Actiecampagne 'Geen #uitpersgroep' van start

woensdag 6 april 2016

Met een actiebijeenkomst dinsdagmiddag in Den Bosch is het startsein gegeven voor de actiecampagne ‘Journalistiek heeft een prijs: geen #uitpersgroep’. De NVJ roept journalisten en eenieder die goede (foto)journalistiek op waarde schat op mee te doen aan de acties.

De Persgroep heeft de tarieven van zelfstandige (foto)journalisten die voor regionale kranten werken fors verlaagd, soms zelfs tot 40 procent! De NVJ vindt dit onacceptabel omdat de regionale tarieven al bedroevend laag zijn. De NVJ is voor gelijke beloning voor gelijk werk. Het gat tussen de beloning van journalisten in vast dienstverband en de beloning van zzp’ers wordt steeds groter. Zelfstandige (foto)journalisten kunnen nauwelijks leven van deze tarieven en door de monopolie-positie van de Persgroep in veel regio’s hebben freelancers geen keus.
 
De acties bestaan deze week uit:

-          Teken vandaag de petitie ‘Journalistiek heeft een prijs: geen #uitpersgroep’
-          Doe mee aan de Twitter-actie #uitpersgroep op donderdag 7 april vanaf 12.00 uur. Download het actielogo dat te vinden is op onze speciale dossierpagina of maak een foto van een citroen en kom zo in actie tegen de verlaging van de tarieven bij de Persgroep.

De actiebijeenkomst dinsdag 5 april in Den Bosch: De verhoudingen en het gedrag van de opdrachtgever zorgen voor dermate grote angst bij sommige zelfstandigen voor repercussies, dat zij niet herkenbaar op de foto wilden.

De komende weken

De acties zullen in de komende weken verder worden uitgebreid. Ga voor actueel nieuws en achtergronden naar ons dossier over de Persgroep Freelancers.
 
In ons actiecomité?

Wil je ons actiecomité versterken? Meld je dan aan bij Jim Verhoef, jverhoef@nvj.nl of bel voor informatie met Rosa García López, secretaris NVJ Zelfstandigen en NVF Fotojournalisten, 020 30 39 744 / 06 144 99 619

Foto's: Ruud Rogier