Afgestudeerden vinden binnen half jaar een baan

donderdag 21 maart 2013

Het vinden van een eerste baan voor een afgestudeerde journalist duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Eenderde van de afgestudeerden in de journalistiek vindt zelfs sneller een baan. Driekwart van de afgestudeerde journalisten vindt werk op HBO-niveau. Ruim de helft vindt het diploma een goede basis voor op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit het Alumni onderzoek 2012 “Journalistiek; opleidingen en arbeidsmarkt”, dat op 21 maart wordt gepresenteerd door Peter de Vries, directeur van de School voor Journalistiek Utrecht tijdens de Ronde Tafelconferentie ‘Journalistiek: Werken en Opleiding VI’.

Het onderzoek, waarin de gegevens over afgestudeerden van de opleidingen in Utrecht worden vergeleken (die overeenkomen met de opleidingen van Tilburg en Ede), geeft een beeld van journalisten die afgestudeerd zijn in de perioden: <2005, 2006-2009 en >2010.

Ruim de helft van de afgestudeerden die in 2006 en later is afgestudeerd heeft werk in de journalistiek gevonden. Van de afgestudeerden die in 2005 of eerder zijn afgestudeerd werkt ruim 40 procent in de journalistiek. Deze vroegere lichtingen zijn wel weer ruimer vertegenwoordigd in de PR en commerciële journalistiek. Ongeveer 12 procent van de journalisten die in 2006 en later is afgestudeerd heeft werk gevonden in de voorlichtingssector, tegen 6 procent die voor 2005 is afgestudeerd.

Koos de oudste lichting vooral dagblad als afstudeerrichting, de lichtingen 2006-2009 studeerden af op tijdschrift en 2009-2012 op RTV. Web als mediakeuze blijft ver achter bij de andere afstudeerrichtingen.

Ga hier naar het Alumni onderzoek 2012 “Journalistiek; opleidingen en arbeidsmarkt”

Jonge journalisten vertellen..