Beroepsvereniging NVJ komt op voor alle journalisten

vrijdag 8 april 2016

In de Volkskrant van vrijdag 8 april 2016 stelt presentator en columnist Teun van de Keuken dat de vakbond er niet is voor freelancers. ‘Vakbonden zijn niet voor vrije jongens, maar voor loonslaven die zich organiseren tegen de uitbuiting door de bazen.’ Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning is een beroepsvereniging zoals de NVJ er wel degelijk voor zelfstandige journalisten, juist nu.
 
Als beroepsvereniging staan we voor een behoorlijke beloning van kwaliteit en borging van onafhankelijkheid voor eenieder die het journalistieke vak uitoefent. En daar hoort dan dus ook gewoon een behoorlijk tarief bij voor professionals, die het vak uitoefenen.
 
Wij hebben gemerkt dat de scheve machtsverhoudingen binnen de mediawereld, waarin een paar grote concerns de dienst uitmaken en in sommige regio’s bijna als monopolist opereren, ertoe leiden dat in ons vak afbraaktarieven gangbaar worden, waar zelfs Poolse aspergestekers hun neus voor zouden ophalen. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit en onafhankelijkheid van de journalistieke producties en leidt eenvoudigweg tot een race to the bottom, waar slechts de gezichtsbepalende columnisten en presentatoren nog behoorlijk betaald worden.
 
In zijn column schetst Van der Keuken een wereld waarin freelancers de prijzen kunnen bepalen, als ze zich maar goed profileren en kwaliteit leveren.

In een ideale wereld zou Van der Keuken helemaal gelijk hebben. In die wereld werden freelancers op waarde geschat en konden zij bij journalistieke titels een woordprijs vragen, die in verhouding stond tot de geïnvesteerde tijd en de kwaliteit van het werk.
Das war einmal.
 
In de werkelijkheid van 2016 hebben veel freelancers weinig in te brengen als het gaat om tarieven, worden contractvoorwaarden en afspraken over auteursrecht eenzijdig opgelegd door de grote concerns en is van een gezonde marktwerking geen sprake meer.
 
Dan is het dus hoog tijd als de gehele beroepsgroep, inclusief ons lid Teun van de Keuken, de noodklok luidt en een grens trekt, in het belang van alle collega’s, of zij nu loonslaven zijn of zelfstandigen zonder pensioen.