Brandbrief tegen geweld Somalische journalisten

dinsdag 16 oktober 2012

De NVJ maakt zich ernstig zorgen over het dodelijk geweld tegen journalisten en de beperkte vrijheid van meningsuiting in Somalië. Dit schrijft de NVJ in een gezamenlijke brandbrief van internationale journalistenorganisaties aan president Hassan Shiekh Mahamud.

De internationale gemeenschap hoopt dat de verkiezing van Hassan Shiekh Mahamud vorige maand een stap is naar een stabieler Somalië. Niettemin vrezen journalisten dat het geweld tegen hen nog zal toenemen vanwege het onstabiele politieke klimaat. Alleen al dit jaar kwamen 15 journalisten door geweld om het leven, waaronder 7 journalisten sinds 10 september, toen Hassan Shiekh Mahamud werd gekozen tot president.

In diverse resoluties van zowel de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties als de African Commission on Human and People’s Rights (ACHPR) wordt de regering opgeroepen om journalisten te beschermen en de vrijheid van meningsuiting te respecteren.

De NVJ en andere ondertekenaars dringen er bij de president op aan om onder andere grondig en onpartijdig onderzoek te doen naar de moorden op en het geweld tegen journalisten; maatregelen te treffen tegen de daders van misdaden tegen journalisten; de mediawet te herzien en aan te passen aan de internationale normen van de vrijheid van meningsuiting.