Datingshow

woensdag 21 november 2018

'Het lijkt wel een datingshow!', roept een van de mentees van het NVJ Mentorenprogramma als alle foto’s van de koppels voorbijkomen op een scherm. We zitten in het souterrain van de NVJ voor het mentorenprogramma dat voor het vierde jaar wordt georganiseerd. Dit is de eerste keer dat de mentoren en mentees elkaar zien. En dit is ook het moment waarop ze te horen krijgen aan wie ze gekoppeld zijn door Yvonne Dankfort en Jim Verhoef die het programma maken. Zij hebben gesprekken gevoerd met mensen die net als journalist zijn begonnen of dat willen gaan doen.

Dit keer geen fotografen in spé en ook geen radiomakers, geen mensen die boeken willen schrijven of presentator willen worden. Schrijvend journalisten zijn in de meerderheid.

Ook is er een leraar aardrijkskunde die de journalistiek in wil en iemand die graag Europees correspondent in Brussel wordt. Opmerkelijk is ook een Zweedse vrouw die in eigen land allang iets had bereikt in de journalistiek maar nu opnieuw begint in Nederland. Alles voor de liefde natuurlijk.

En wat zijn de wensen en ambities? Waar willen de mentees staan over een half jaar? Het duo Sheila Sitalsing en Rens Blom, een koppel uit het vorige seizoen dat over hun ervaringen komt vertellen, maakt de toehoorders wat nerveus door te zeggen dat het handig is als je precies weet wat je wil. Het valt even stil en men kijkt naar elkaar.

Gelukkig komt er snel een voorbeeld voorbij van een mentee die niet wist wat ie wilde (zelfs niet helemaal zeker wist of de journalistiek iets voor hem was) en nu helemaal op zijn plek is op een redactie in de regio. Kortom: het kan nog alle kanten op. Het ligt er ook maar helemaal aan welke mentor je krijgt. Sommige mentoren geven al bij deze eerste date huiswerk mee, anderen kijken de kat iets meer uit de boom.

Het gaat er vooral om dat de matches goed zijn. Uit de gesprekken die de koppels 1 op 1 voerden, maakte ik op dat er wel een klik leek te zijn, maar dat heb ik eerder geroepen dus juich nog even niet. Het is net als bij een date: je kunt een eerste leuke avond hebben, maar later moet blijken of er serieuze verkering uit voortkomt.