Debat internet en vaktijdschriften

maandag 13 oktober 2008

Ieder zichzelf respecterend vakblad heeft een internetsite. Juist bij vakbladen zie je vaak dat redactieleden zowel voor het ene als het andere medium werken. Op donderdag 13 november wordt het debat ‘Wat is het beste recept voor de toekomst?’ gehouden. Drie hoofdredacteuren van toonaangevende vakbladen op internet en één chef online met diepe wortels in de vakbladenwereld komen praten over hun successen online.

Gastsprekers tijdens de bijeenkomst zijn Alex Beishuizen (Emerce en Computable); Marcel Henst (De Boerderij – tot 15 november); Leon Bouwman (Adformatie); Thijs Peters (Z24).
Onder leiding van Lotte van Doorn en Michael van Os vindt er daarna discussie plaats over de vraag de toekomst van de snelle internetwereld en de veranderende vakbladenwereld.

De vraag is waar die ontwikkelingen uiteindelijk naar toe leiden. De vergaarbak internet wordt steeds groter. Er is steeds meer noodzaak voor specialisatie, om niet te verdrinken in de mogelijkheden. Vakbladen hebben het grote voordeel dat ze al gespecialiseerd zijn. Hoe halen we daar het maximale uit?
Internet heeft de naam ‘erbij’ gedaan te worden. Werken voor het blad lijkt nog steeds meer prestige te hebben. Er zijn echter al bladen waar hierin een kentering is gekomen. Is dat een goede zaak?
Loont het schrijven van eigen journalistieke verhalen voor de site? Of is het beter ‘te lenen’ en gebruik te maken van mogelijk bestaande content van het blad?
Hoe ziet het profiel van de moderne vakredacteur eruit en welke “competenties” zijn er nodig in 2012?
Commercie: de ervaring leert dat op het internet heel andere verdienmodellen mogelijk zijn (denk aan vacatures). En dat banners en buttons het steeds minder goed doen. Welke kant gaan we op?

De bijeenkomst internet en vaktijdschriften is de eerste in een reeks. In het komende jaar volgen ontmoetingen tussen internet en omroep, internet en dagblad en internet en lokale media.

Debat: Wat is het beste recept voor de toekomst?Wanneer: 13 november 2008
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Waar: Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94-95, Amsterdam (5 min lopen van Amsterdam CS), www.schreierstoren.nl
Toegang: gratis voor leden, niet leden 10 euro (aan de deur)
Aanmelden mail naar nvjacademy@nvj.nl of tel 020-6766771