Debat over ‘camjo’s’

dinsdag 7 april 2009

Vijf jaar camjo: zegen of plaag
RTV Oost was vijf jaar geleden een van de eerste omroepen die structureel de camjo of videojournalist inzette. Maar vele televisiezenders volgden snel. En ook de kranten gingen vrij snel met camjo’s journaals opzetten op internet. De laatste ontwikkeling: het Dagblad van het Noorden gaat een televisiezender starten. Uiteraard met camjo’s.

Ze filmen, interviewen, doen het geluid en monteren zelf al hun reportages. Maar vraag is wel of dit echt een goede ontwikkeling is. Wat betekent deze vorm van journalistiek voor de kwaliteit van de reportages, zowel in beeld als inhoudelijk? Kan een alleskunner daadwerkelijk alles…… tegelijkertijd?

Hoogste tijd om een (tussen)balans op te maken. Daarom nodigt de NVJ sectie Omroep iedereen van harte uit voor een debat op:

Woensdag 22 april aanstaande
Om 20.00 uur
Bij RTV Oost in Hengelo (Ov.)

Met voor- en tegenstanders. Ervaringsdeskundigen en criticasters. Cameramensen die zijn gaan interviewen en interviewers die de camera zijn gaan hanteren.

Onder leiding van Caroline van den Heuvel (EenVandaag) gaan ondermeer Tim Overdiek (hoofdredactie NOS), Pieter Sijpersma (hoofdredacteur Dagblad van het Noorden), Wouter Kurpershoek (oud-NOS verslaggever, EenVandaag), Mariëlle Beumer (camjo RTV Oost), Ruud Dilling (camjo RTV Oost) en cameravrouw Sonja Ter Laag (freelance) met elkaar in debat.

Aanmelden bij Ingrid Willemsen, via omroep@nvj.nl