Directie TMG houdt vast aan plan, maar wel ruimte voor medezeggenschap

dinsdag 24 januari 2017

De directie van TMG zet de reorganisatieplannen bij Holland Media Combinatie (HMC),  waarbij een kwart van de journalisten zijn baan verliest, niet in de ijskast. Wel is er ruimte voor de medezeggenschapsorganen voor aanpassingen. Zo bleek tijdens het gesprek dat de NVJ maandag had met de directie. In Alkmaar was aansluitend een grote demonstratie tegen de aangekondigde banenreductie bij HMC.

Maandagochtend spraken algemeen secretaris Thomas Bruning en senior onderhandelaar Annabel de Winter met de directie van TMG over de reorganisatie bij HMC. De directe aanleiding  was de brief die de NVJ afgelopen vrijdag stuurde, waarin zij een ultimatum stelde en aankondigde dat de NVJ de acties van de HMC-redactie overneemt.

De directie heeft tijdens het gesprek gezegd dat zij de reorganisatieplannen niet in de ijskast wil zetten in afwachting van een verkoop. Wel is er alle ruimte voor de medezeggenschap voor aanpassingen van het plan, waaronder de omvang van het aantal ontslagen. Vooralsnog houden de acties een publieksvriendelijk karakter. ‘Op het moment dat we merken dat de directie zich blijft vasthouden aan de invulling zoals aangekondigd, zullen de acties harder worden’, aldus Thomas Bruning. De NVJ voert volgende week dinsdag opnieuw overleg met de directie.

Aansluitend vond maandag een grote demonstratie plaats op het plein in Alkmaar voor het regiokantoor van het Noord Hollands Dagblad. Ongeveer 140 mensen, inclusief burgemeesters, lokale politici en redacties betuigden hun steun aan de regionale kranten. Thomas Bruning was een van de sprekers.  ‘Een sterke regionale krant staat of valt met de aanwezigheid van professionele journalisten die een belangrijke meerwaarde leveren aan de regionale journalistiek en de publieke verbinding. De huidige plannen van TMG helpen die meerwaarde om zeep en maken de kracht en de naam die de kranten hebben opgebouwd kapot.’

In de tussentijd heeft naast het Mediahuis ook Talpa een bod uitgebracht op TMG. Bruning: ‘Onze voorkeur is een eigenaar die hart heeft voor de journalistiek en die duurzaam wil investeren in een stevige journalistieke toekomst.’ De NVJ heeft om een gesprek met de directie van Talpa gevraagd om te horen welke plannen Talpa met TMG heeft.

Downloads