Einde overeenkomst

dinsdag 1 mei 2012

JURIDISCH – Een fotograaf werkt al jarenlang voor dezelfde opdrachtgever. De opdrachtgever wil echter de samenwerking beëindigen. Helaas kan een overeenkomst van opdracht (de juridische benaming van een freelance overeenkomst) altijd opgezegd worden door de opdrachtgever. Hierbij hoeft formeel niet eens een reden aangegeven te worden, dus ook een reden waar je het niet mee eens bent kan worden gebruikt. Het kan echter zijn dat de wijze van opzegging onzorgvuldig is en dat de fotograaf daardoor schade lijdt.

Dat is het geval indien er van de ene dag op de andere opgezegd wordt. De fotograaf zou dan schade lijden doordat er geen tijd is om vervangende inkomsten te verwerven. Met andere woorden: er dient een nette opzegtermijn gehanteerd te worden om schade te voorkomen. Over het algemeen wordt deze termijn op 3 maanden gesteld (dagbladen zijn hieraan gebonden vanwege een bindend besluit van de NDP). Indien dus een redelijke opzegtermijn gehanteerd wordt, is er juridisch gezien niets aan de beëindiging te doen.

Dit zou pas anders zijn indien er sprake zou zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst. Werknemers hebben immers ontslagbescherming. Er dient dan wel sprake te zijn van een gezagsverhouding. Ofwel, je moest doen wat de baas zei. Dat blijkt uit allerlei praktische feiten, bijvoorbeeld het hebben van een eigen bureau op de redactie, deelname aan redactievergaderingen, opgenomen zijn in het rooster, voeren van een functioneringsgesprek, opgenomen zijn in interne telefoonlijst. Anderzijds is het van belang of je ooit opdrachten geweigerd hebt. Mocht dat het geval zijn, dan is het aantonen van een gezagsverhouding een stuk moeilijker, evenals wanneer je zelfstandig ondernemer voor de belastingen bent. Zelfs indien dat zou lukken, moet je er rekening mee houden dat je je zelfstandigenaftrek verliest.
Over het algemeen is voor het aantonen van een arbeidsovereenkomst een procedure nodig.

Petra Oudhoff, jurist NVJ Advocaten & Juristen