Excuses politie voor belemmeren journalist

dinsdag 11 maart 2014

Journalist Jaring Rispens uit Wommels heeft van de politieleiding in Friesland maandag excuses ontvangen voor de manier waarop een agent hem vorige week het werk onmogelijk maakte op Vlieland. Het filmpje op YouTube heeft bij het politiekorps Noord-Nederland onmiddellijk tot actie geleid. Er zijn duidelijke richtlijnen verstrekt om journalisten zoveel mogelijk ruimte en vrijheid  te geven, zo werd tijdens overleg afgelopen maandag duidelijk gemaakt. Bij dit gesprek was ook NVJ-voorzitter Bert de Jong aanwezig.

‘Het optreden van de agent op Vlieland is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Laat dit een les zijn voor de politiemensen, opdat het in de toekomst alleen maar beter kan’, aldus Bert de Jong. De NVJ vraagt landelijk meer aandacht van de politie voor omgang met de media. ‘In een week tijd zijn al vier gevallen bekend waarbij journalisten zijn belemmerd tijdens hun werk. Dan kun je niet meer spreken van incidenten, dan is het eerder structureel. Het wordt tijd dat de politie meer gaat doen aan actieve training van agenten op straat.’ De gezamenlijk door NVJ en Nationale Politie ontwikkelde instructiekaart voor politie en pers is een eerste goede stap, maar moet echt beter bekend worden. Wat ons betreft is dit inzet voor het eerstvolgende landelijke overleg met de Nationale Politie.’ 

De NVJ en Jaring Rispens zijn blij met de excuses en de stappen om agenten meer kennis en besef bij te brengen over de vrijheden die journalisten horen te hebben om hun werk te doen. Dit is een stap in de goede richting, ook voor andere politiekorpsen. Jaring Rispens overweegt nog een officiële klacht.