Festival van het Vrije Woord: kaartverkoop tot 29 april

woensdag 22 april 2015

Is het normaal dat op 2 mei De Balie in Amsterdam is omgebouwd tot een zwaar beveiligde bunker omdat daar het Festival van het Vrije Woord wordt gevierd? Is het normaal dat in verband met veiligheidsmaatregelen niet het volledige programma van dat festival kan worden vrijgegeven? Nee, dat is niet normaal!

Let op: in verband met de toegangsregels zijn kaarten voor dit programma online verkrijgbaar tot woensdag 29 april 17:00 uur. Daarna sluit de kaartverkoop. Toegangsbewijzen zijn uitsluitend via de website te verkrijgen; er kan niet gereserveerd worden en er is geen verkoop bij de kassa. Meer informatie over de toegangsregels zijn onderaan deze pagina te vinden.

Hoe gevaarlijk is het om journalist te zijn? Dagelijks bereiken ons berichten van opgepakte en veroordeelde journalisten. Maar liefst 84 procent van de wereldbevolking leeft in een land waar geen of weinig persvrijheid is. Wie zich durft uit te spreken riskeert bedreigingen, celstraf, marteling of zelfs de doodstraf. Dat weerhoudt burgers, journalisten en actievoerders wereldwijd niet om hun overtuiging te uiten en feiten naar boven te halen. Maar ook dichter bij huis staat de vrijheid van meningsuiting onder druk.

Hoe ver moet je dan gaan om het vrije woord te beschermen? Dat we een evenement, een Festival van het Vrije Woord notabene, moeten beveiligen? Tijdens het festival worden de grenzen van het vrije woord verkend. Met onder anderen: Eberhard van der Laan, Yoeri Albrecht, Marcel Gelauff, Ruben L. Oppenheimer, Mehmet Ülger, Erol Önderoglu en cartoonist Joep Bertrams, Judith Spiegel, Abdullah Elshamy en Rena Netjes en Unesco voorzitter Andree van Es en Hans Teeuwen.

Toegangsregels
 • Toegangsbewijzen zijn uitsluitend via de website van De Balie verkrijgbaar, er kan niet gereserveerd worden en er is geen verkoop bij de kassa.
 • Per persoon kan er 1 kaart gekocht worden onder opgave van uw emailadres, naam en achternaam en geboortedatum.
 • Toegang is alleen mogelijk met uw uitgeprinte e-ticket, de tenaamstelling op het e-ticket dient gelijk te zijn aan uw identiteitsbewijs. U bent verplicht zich te identificeren bij de ingang.
 • Tassen zullen bij de ingang gecontroleerd worden, wij raden u dan ook aan zo min mogelijk mee te nemen.
 • Garderobe is verplicht.
 • In het kader van veiligheidsmaatregelen bestaat de mogelijkheid van visitatie en screening.
 • Tijdens dit evenement zijn onze huisregels van toepassing. Met het bestellen van een toegangskaart voor dit specifieke evenement stemt u in zich te houden aan onze huisregels.
 • Tijdens dit evenement is De Balie uitsluitend toegankelijk voor geregistreerde deelnemers.
Praktische informatie
 • De deuren van De Balie gaan om 18:30 uur open.
 • Het Festival duurt van 19:30 tot 24:00 uur.
 • De online kaartverkoop sluit op 29 april om 17:00. Er is GEEN kaartverkoop aan de kassa, ook niet op de avond zelf.
 • NVJ-leden betalen 10 euro entree, in plaats van 12,50 euro. De actiecode is: NVJ*150502. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Balie.
 • Er vinden programma’s gelijktijdig plaats in de 2 zalen, het is dus mogelijk dat een programma van uw keuze vol is.
 • Onze foyer is geopend voor een drankje vooraf, in de pauzes en na afloop.

Programma Festival van het Vrije Woord

Grote Zaal

Opening door BNR-presentatrice Petra Grijzen

Dagelijks bereiken ons berichten van opgepakte of vermoorde journalisten in bijvoorbeeld China, Egypte of Rusland. Hoe kunnen journalisten nog vrij hun werk uitoefenen? Hoe is het gesteld met persvrijheid in de wereld? Petra Grijzen trapt de avond af met de nieuwste cijfers van Free Press Unlimited in de Persvrijheidsmonitor.

Eberhard van der Laan en Yoeri Albrecht over de grenzen van het vrije woord

Hoe ver moet je gaan om het vrije woord te beschermen? Is het normaal dat er veiligheidsmaatregelen zijn voor een debat over het vrije woord? De burgemeester van Amsterdam en de directeur van De Balie gaan in gesprek met de zaal over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in Nederland

Roadshow Persvrijheid met Senay Özdemir en Marcel Gelauff

Wat betekent persvrijheid voor jou? Senay Özdemir en hoofdredacteur van de NOS Gelauff starten de Roadshow Persvrijheid. Een project waarbij Nederlandse hoofdredacteuren in gesprek gaan met middelbare scholieren.

Persvrijheidslezing

De Persvrijheidslezing wordt elk jaar uitgesproken door een invloedrijke spreker die zich inzet voor persvrijheid. Hoofdredacteuren van Nederlandse media geven hun reactie op de lezing. Daarna is er ruimte voor Q&A met de zaal.

Satirische talkshow door TIJM Magazine

Hoe gebruik jij het vrije woord? Cartoonist Ruben L. Oppenheimer, schrijver Pascal Vanenburg, copywriter Marnix Pauwels en journalist Jeroen Weghs bespreken de staat van het vrije woord in Nederland in een satirische talkshow.

Show Hans Teeuwen

Hans Teeuwen en het vrije woord zijn altijd een interessante combinatie geweest. Dat zal tijdens dit festival niet anders zijn. In zijn show verkennen we de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

De Salon

Persvrijheid in Turkije met journalisten Mehmet Ülger, Erol Önderoglu en cartoonist Joep Bertrams

De arrestaties van journalisten Frederike Geerdink en Mehmet Ülger hebben Nederland wakker geschud over de persvrijheid in Turkije. Maar hoe ervaren Turkse journalisten en cartoonisten zelf de persvrijheidssituatie in hun land? Gitarist Aktas Erdogan brengt zijn verhaal in muziek.

Interview met Judith Spiegel

Journaliste Judith Spiegel werd in de Jeminitische hoofdstad met haar echtgenoot ontvoerd en zat zes maanden vast. Over haar ontvoering en de nasleep ervan schreef ze een boek dat op 22 mei uitkomt. Journaliste Katinka Baehr interviewt haar daarover.

Persvrijheid in Egypte met journalisten Abdullah Elshamy en Rena Netjes en Unesco-voorzitter Andrée van Es

Abdullah Elshamy, journalist voor Al Jazeera, zat tien maanden vast en werd gemarteld vanwege zijn werk als journalist. Rena Netjes wist een arrestatie te voorkomen door tijdig naar Nederland te vluchten. Tien journalisten zijn onlangs weer berecht. Hoe kunnen journalisten in Egypte en het Midden-Oosten nog werken?

 

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door de NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, Free Press Unlimited, NDP Nieuwsmedia, RNW, het Persmuseum, het Persvrijheidsfonds, BKB en De Balie.