Fotojournalisten bij brand buiten bedrijfsterrein gezet

dinsdag 6 januari 2015

Alle aanwezige fotojournalisten met politieperskaart zijn op 1 januari 2015 bij een grote brand op een bedrijfsterrein in Naaldwijk buiten het terrein gezet. Een half jaar eerder vond een vergelijkbaar incident plaats tussen politieperskaarthouders en politie in Poeldijk, waarna een gesprek heeft plaatsgevonden met de politie Haaglanden.

De politie gaf toe dat bij de brand in Poeldijk niet correct met de politieperskaarthouders is omgegaan, waarna een verbetertraject is gestart. Volgens René Hindriks van Regio15.nl is er sindsdien weinig veranderd, schrijft hij in een brief aan de korpschef van Den Haag.

Bij de brand op 1 januari jl. konden de journalisten na controle van hun perskaart aanvankelijk hun werk doen. Na ongeveer tien minuten gaf de chef van dienst van bureau Westland de opdracht de fotografen op afstand te zetten, hemelsbreed zo’n 450 meter van de brand en zonder zicht op de gebeurtenissen. Later bleek dat hobbyfotografen niet waren weggestuurd.

Naar aanleiding van het incident heeft René Hindriks de volgende dag contact gehad met de commandant van de dienst brandweer bij de brand die verbaasd reageerde dat de pers was weggestuurd.

Hindriks dringt aan op een gesprek met bureau Westland in aanwezigheid van de NVJ om dit incident, alsook het toegezegde verbetertraject te bespreken.

NVJ en periodiek overleg politie

 

De NVJ zal dit incident meenemen in haar periodieke overleg met de politie op 14 januari, zodat politie betere instructies krijgt over rechten van pers (en burgers) bij het maken van opnamen op de openbare weg. 

Heb je ook een probleem met politie of hulpdiensten tijdens je werk als journalist? Meld het ons via vereniging@nvj.nl of @politieperskrt