Freelancers Persgroep kunnen factureren in facturatiesysteem

vrijdag 16 oktober 2015

Naar aanleiding van het bericht ‘Freelancers De Persgroep: meld dwang facturatiesysteem’ van woensdag 13 oktober stelt Bart Verkade, zakelijk directeur van de Persgroep, in een schriftelijke reactie dat hun freelancers niet hoeven te verklaren dat ze akkoord zijn met de Algemene Voorwaarden van de Persgroep om te kunnen factureren.

Hij stelt: 'Onze freelancers hoeven niet te verklaren dat ze akkoord zijn met onze algemene voorwaarden om te kunnen factureren. We vragen bij het inloggen op hun persoonlijke pagina wel om akkoord (ja/nee). Na die keuze kunnen ze alles doen wat ze anders ook doen. Ook als ze verklaren zijn niet akkoord te gaan, kunnen ze uiteraard hun factuur indienen en onkosten of aanpassingen doorgeven. In dat geval zullen wij uiteraard wel contact met hen opnemen.'

Sommige  freelancers hebben de NVJ laten weten dat zij zijn gebeld door de Persgroep omdat zij nog niet akkoord zijn gegaan met de Algemene Voorwaarden. Zij worden verzocht om dat alsnog te doen. Zo niet, dan riskeren zij dat zij geen opdrachten meer krijgen van de Persgroep.

In het bericht ‘Freelancers De Persgroep: meld dwang facturatiesysteem’ van woensdag 13 oktober staat dat freelancers die niet akkoord willen gaan met de voorwaarden hun werk niet kunnen factureren en geen opdracht meer krijgen. Facturen in het facturatiesysteem kan dus wel, ook als freelancers niet akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Het risico wat ze lopen als ze niet akkoord gaan met de algemene voorwaarden ‘beperkt’ zich tot het niet meer krijgen van opdrachten. De NVJ blijft dit laatste onaanvaardbaar vinden. Aanleiding voor het bericht van 13 oktober was de klacht van freelancers dat zij niet konden factureren als zij niet akkoord gingen met de algemene voorwaarden.