Goede wijn behoeft geen krans

dinsdag 3 november 2020

Deze platitude heeft echter nog wel degelijk zeggingskracht als het gaat om de masterclass ‘Amerikaanse verkiezingen’ die journalist, oud-Amerikacorrespondent  en schrijver Charles Groenhuijsen op uitnodiging van de sectie Plus+ van de NVJ op donderdag 29 oktober online gaf. Met groot vakmanschap nam de Amerikanist op eloquente wijze zijn toehoorders mee langs het politieke, sociologische, religieuze en demografische landschap van de Verenigde Staten (V.S.), vóór, tijdens en straks na het Trump-tijdperk.

Wat het laatste betreft liep Groenhuijsen daarbij niet vooruit op de uitslag van de verkiezingen – die was eind oktober en bij het maken van deze column nog niet bekend. Maar hij schetste wel een toekomstbeeld van Amerika, met nog eens vier jaar Trump in het Witte Huis, maar vooral ook hoe het in de V.S. de komende jaren er aan zal toegaan zonder de zichzelf tot genie en de facto tot plaatsvervanger van Jezus Christus uitgeroepen miljardair die dan weer hoog zal uittoren in zijn wolkenkrabber in New York.

De interactieve masterclass van Groenhuijsen van ruim 5 kwartier voor een uitverkochte virtuele collegezaal was vooral zo interessant omdat hij de oorzaken en gevolgen van het Trumpisme met archeologische precisie laag voor laag maar in zijn samenhang bloot legt.

Tal van onderwerpen passeren de revue die hij vanuit drie hoofdthema’s bespreekt:

  • Nieuw normaal is niet normaal
  • Meer informatie dan ooit maar ‘vernietigende onwetendheid’
  • Overdrijving of overschatting,
    Nepnieuws over nepnieuws

Groenhuijsen gaat vanzelfsprekend niet voorbij aan de achtergronden van het grote onbehagen bij de ‘verweesde’ aanhang van Trump over de gevestigde politieke elite in Washington. Hoe het komt dat nog steeds een heel groot deel van hen deze ongepolijste, zeer grof besnaarde en populistische miljardair door dik en dun blijven steunen, ja zelfs verheerlijken, die hem als enige van de Grand Old Party in staat achten de ‘socialist’ Joe Biden uit het Witte Huis te houden.

Het maakt ze niets uit dat hun ‘Verlosser’ de afgelopen 3 ½ jaar 30.000 leugens en halve waarheden heeft verkondigd, bevolkingsgroepen tegen elkaar heeft opgezet, sympathiseert met de ideologie van de blanke overheersing en geen afstand neemt van het rechtsextremisme. Groenhuijsen legt uit waarom dat ook voor tientallen miljoenen christenen, met name onder de ‘evangelicals’, niets uit maakt en in Trump hun ‘’Heiland’ blijven zien.

Maar ook de Democraten blijven niet onbesproken als medeveroorzaker van de onoverbrugbare politieke en maatschappelijke tegenstellingen die de eens zo, in alle opzichten, florerende federatie van democratische staten en als leider van de vrije westerse wereld tot op het bot hebben verdeeld.

Maar deze masterclass gaat niet alleen over het verleden en het actuele heden. Groenhuijsen heeft ook een goed onderbouwde visie over het toekomstige Amerika; of Trump nog vier jaar vanaf de bedrand in het Witte Huis zijn dagelijkse twitterdiarree over de wereld uitstort, of dat Joe Biden vanuit de Oval Office aan zijn veiligheidsadviseur drie keer hetzelfde vraagt omdat hij is vergeten wat hij ook al wilde weten, het zijn uiteindelijk de Amerikanen zelf die dit ontspoorde land weer op de rails kunnen zetten.

En in die beschouwing is de Amerikanist en schrijver een optimist. Doemdenken is hem vreemd. Dat blijkt vooral ook uit zijn boek ‘Amerika na Donald Trump’ dat dit najaar uitkwam (te bestellen bij bol.com of verkrijgbaar in de boekhandel) en waarin zijn gezichtspunten op het vooruitzicht voor de Amerikanen gedetailleerd zijn weergegeven. Het boek sluit naadloos aan op deze masterclass.

Kortom, dit leerzame college met beelden en filmpjes van één van de beste kenners van Amerika, kan ik van harte aanbevelen.

De #NVJMasterclass over de Amerikaanse verkiezingen kan je hier terugkijken.