Ilvy Njiokiktjien: “Kom voor jezelf op”

vrijdag 7 juni 2013


Onlangs kreeg Ilvy Njiokiktjien een berichtje van een oud-medestudent: ‘Ik zie dat je fotojournalist bent geworden. Je hebt het gered.’ “Dat klonk alsof ik acht marathons had gelopen. Later bedacht ik me dat dat misschien ook wel was, want hoeveel kranten zijn er nu nog over?” Bescheiden concludeert de Fotograaf des Vaderlands en winnaar van meerdere internationale awards dat er sinds haar afstuderen misschien wel een paar dingen zijn gelukt. Ze sprak tijdens de Grote Freelancersdag op 4 juni in Amersfoort.

Toen Ilvy Njiokiktjien tot de ontdekking kwam dat ze niet meer én ’s ochtends én ’s middags volgeboekt stond, ging ze actief aan de slag. Ze leerde pitchen, ontdekte dat er veel vraag was naar reportages, en zette langdurige projecten uit. De vraag was alleen hoe ze geld kon verdienen aan een reportage die twee jaar in beslag nam. “De markt is veel groter dan Nederland.” Ze werkt nu internationaal. “Het is een kwestie van slim nadenken hoe je iets kunt maken wat er nog niet is gemaakt.”

Als jonge fotograaf hoort ze verhalen van collega’s dat vroeger alles beter was en dat, noem eens wat, een opdracht voor National Geographic 20.000 euro opleverde. “Maar voor mij is er geen vroeger, ik klaag er dus niet over. Welke opdrachtgever wil nou werken met klagende journalisten? Niemand. Je moet het zelf doen.” Dat doet ze door exclusieve reportages te maken; geld van dag-tot-dag opdrachten investeren in langere projecten, beurzen aanvragen; aan meerdere internationale media verkopen. En jezelf te blijven. “Ik probeer me neer te zetten als merk. Dit ben ik. Dit doe ik niet. Rode lopers bijvoorbeeld vind ik verschrikkelijk.”

Sinds april is ze Fotograaf des Vaderlands. Een superleuk plan, dacht ze, toen ze gevraagd werd en ze moest er ook wel een beetje bij lachen. “Maar nu ik het ben zie ik hoe belangrijk het is om jezelf niet alleen als fotograaf neer te zetten maar ook om het vak neer te zetten. Fotografie is een vak, laat dat als fotograaf zien. En kom ook voor jezelf op door een vuist te maken als freelancer en vast te houden aan je fototarief.”

Foto: Bas de Meijer


Andere berichtgeving rondom de Grote Freelancersdag, 4 juni 2013

- Foto’s Bas de Meijer
- Mark Deuze “Het plezier moet terug”
- Anne Dilven “Crowdfunding kan oplossing zijn”
- Fascinerende zoektocht naar veilige opslag en nieuwe verkoop-tools
- Hans Jaap Melissen: “Uiteindelijk is het een kwestie van gaan”
- Rob Wijnberg: “Ik ben juist benieuwd naar de ideeën van freelancers”
- Mark Deuze: “We leven niet met media maar in media”
- Dirk-Jan Visser: “Als ik een idee heb ga ik het ook uitvoeren”
- Qracht 500 wint crowdfundingsproject