Journalistiek gebruik drones in EU door EFJ en NVJ geagendeerd

woensdag 30 september 2015

De NVJ en de European Federation of Journalists (EFJ) hebben via een internetconsultatie bezwaar aangetekend tegen één van de 33 voorstellen die de European Aviation Safety Agency (EASA) heeft voorgesteld voor het vliegen met drones. EASA heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen een reeks Europese regels voor drones uit te werken. 

EASA heeft ‘Een voorstel voor het creëren van gemeenschappelijke regels voor het vliegen met drones in Europa’  geschreven met daarin 33 voorstellen. De NVJ en EFJ tekenen uitsluitend bezwaar aan tegen Voorstel 7. Voorstel 7 beperkt journalisten om bijvoorbeeld te vliegen bij calamiteiten, omdat er zonder toestemming van autoriteiten niet kan worden gevlogen. De NVJ en EFJ pleiten voor ruimere regels voor drone-journalisten, zodat zij voordat ze op het nieuws afgaan niet hoeven te wachten op toestemming.

EFJ en NVJ vragen daarom de Europese Commissie en de EASA om het belang van een vrije pers te erkennen en om het journalistieke gebruik met drones mogelijk te maken.