Kleine compacte publicaties mogelijk met Ownapply

vrijdag 23 januari 2015

Zodra mensen in de gelegenheid zijn, pakken ze hun smartphone om beeld te bekijken of teksten te lezen. Dat moet intuïtief, snel en prettig gaan. OWNAPPLY is een nieuwe webtool, ontwikkeld door fotograaf Juan Vrijdag, waarmee je kleine compacte publicaties kunt maken die geoptimaliseerd zijn voor mobiele dragers. De tool wordt exclusief met korting aan NVF-leden aangeboden. Lees meer over de voordelen en toepassingen.

  • Wat is OWNAPPLY?
  • Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere tools?
  • Welke toepassingen zijn denkbaar?
  • Hoe snel kun je werken met OWNAPPLY?
  • Wat zijn de kosten?
  • Waar bestaat het abonnement uit?
  • Wat is het verkoopmotief voor klanten van contentmakers?
  • Welke rol speelde de NVF bij de totstandkoming van OWNAPPLY? 
  • Wie heeft OWNAPPLY bedacht?

Wat is OWNAPPLY?

Zodra mensen in de gelegenheid zijn, pakken ze hun smartphone om beeld te bekijken of teksten te lezen. Dat moet intuïtief, snel en prettig gaan. OWNAPPLY is een webtool waarmee je kleine compacte publicaties kunt maken die geoptimaliseerd zijn voor mobiele dragers. Binnen deze publicaties kun je prioriteiten leggen op beeld, teksten, infographics, embedded video’s en audio. 

Met OWNAPPLY worden fotografen, tekstschrijvers en andere contentmakers in staat gesteld snel, eenvoudig en goedkoop digitale publicaties te maken voor zichzelf, voor bestaande klanten of nieuwe opdrachtgevers.

OWNAPPLY gedraagt zich als een app, maar is een HTML5 functionaliteit die je gemakkelijk aan je device toevoegt. Je opent een icoontje op je smartphone, tablet, laptop of desktop en je krijgt automatische de laatste versie van de publicatie te zien. Je kunt de publicaties via links of embedded in je bestaande website plaatsen, per mail de link versturen, of koppelen aan een QR-code of werken met bijvoorbeeld Layar.

Klik hier voor de website van OWNAPPLY 

Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere tools?

De voordelen zijn snelheid, eenvoud, betrouwbaarheid en lage kosten. Een compacte publicatie zoals je maakt met OWNAPPLY is intuïtief en levert een leeservaring die elke lezer instant begrijpt. De content kan voortdurend geüpdatet worden.

Bij andere bestaande oplossingen is de app vaak ingewikkeld in gebruik, er zijn teveel opties waardoor het gebruik moeilijk en traag wordt. Covers op smartphones zijn dikwijls verkleind van het origineel, waardoor teksten nauwelijks zichtbaar zijn. Bovendien is het inhuren van een app ontwikkelaar doorgaans erg prijzig. 

Welke toepassingen zijn denkbaar?

Je kunt OWNAPPLY inzetten voor eigen reportages, gezamenlijke publicaties of magazines met andere fotografen of tekstschrijvers, of voor het bedrijfsleven.

Een bedrijfswebsite is meestal niet geschikt als multimedia publicatieplatform. OWNAPPLY is een communicatiemiddel bij uitstek om gericht en specifieke publicaties te versturen en te delen.

Denk aan: documentairefotografie, bruidsreportages (met een app voor alle gasten), productpresentaties, vastgoedprojecten, exposities, nieuwe collecties, handleidingen, educatie, nieuwsbrieven, blogs, flyers, etcetera.

En verder: de opdrachtgever bepaalt en verspreidt de publicaties aan zijn eigen klanten.

Klik hier voor een voorbeeld 

Redactioneel

Communicatie

Commercieel

Hoe snel kun je werken met OWNAPPLY?

Binnen een uur kun je je eerste publicatie gereed hebben en online zetten. De templates bieden een grote mate van creatieve vrijheid, met ondermeer de mogelijkheden om elke jpg. png of gif-bestand te bruiken, teksten toe te voegen, zwarte of witte achtergronden, fonts, sjablonen te kiezen, en Vimeo, YouTube, Soundcloud te embedden. Klik hier voor meer. http://www.ownapply.com/how/

In 2015 zullen korte workshops worden georganiseerd. Als contentmaker verwerf je een andere positie, namelijk die van uitgever. De workshops gaan over de mogelijkheden om te werken met deze nieuwe vorm van publiceren.

Wat zijn de kosten?

NVF-leden krijgen 55 procent korting en betalen € 8,50 per maand inclusief BTW in plaats van €19,- per maand.  Zij hebben verder recht op een gratis testaccount gedurende veertien dagen.

Om in aanmerking te komen voor de korting moeten NVF-leden hun lidmaatschapsnummer vermelden in het contactformulier op de website www.ownapply.com.

Waar bestaat het abonnement uit?

OWNAPPLY bestaat uit een abonnement van 10 publicaties. Deze kun je naar wens vernieuwen, veranderen, leeghalen en opnieuw vullen.

Bijvoorbeeld: het programma van een tweedaags congres kun je na afloop leeghalen en na het congres opnieuw vullen met hand-outs. Uiteraard kan de inhoud ook gewoon online blijven staan. De keuze is aan de gebruiker zelf.

Bij het abonnement is hosting inbegrepen, daarna is uitbreiding van publicaties mogelijk.

Wat is het verkoopmotief voor fotografen en voor klanten van fotografen?

De dagprijs van een fotograaf wordt interessanter, doordat je niet alleen voor de foto’s betaalt maar ook voor een publicatiemiddel dat normaal gesproken erg duur is. Bovendien wordt de klantrelatie sterker als de fotograaf desgewenst ook de app in beheer gaat nemen.

Welke rol speelde de NVF bij de totstandkoming van OWNAPPLY? 

De NVF heeft financieel bijgedragen aan de ontwikkeling van het project. De tool wordt exclusief met korting aan NVF-leden aangeboden.

Wie heeft OWNAPPLY bedacht?

Fotograaf Juan Vrijdag realiseerde zich een aantal jaar geleden dat de markt snel verandert en dat je als fotograaf mee moet veranderen. Zijn hart ligt bij het maken van fotojournalistieke reportages, nu redactionele ruimte in de print media en de bereidheid om er normaal voor te betalen afneemt kwam hij uit op de wens om naar nieuwe alternatieven te zoeken. Bijvoorbeeld met een hybridemodel van een enkele print aangevuld met de bijbehorende fotoreportage en deze in een tablet-publicatie te presenteren. Samen vormen ze een productie en wordt er nieuwe redactionele en commerciële ruimte gecreëerd.  

Tegelijkertijd bedacht hij ook om publicaties te maken voor derden. Een app laten ontwikkelen is echter razend duur. Vrijdag zocht naar een simpele en goedkope manier waarmee professionele fotografen aan de slag kunnen.

‘Ik hoop van harte dat er door deze tool een herpositionering van de beroepsgroep plaatsvindt, die ze onafhankelijk maakt van de traditionele uitgevers.' Na de lancering zal de verdere ontwikkeling van OWNAPPLY voor een belangrijk deel gebaseerd zijn op de feedback van de gebruikers, in eerste instantie de fotografen.

Ga hier naar het contactformulier