Mark Deuze presenteert onderzoek honorering starters tijdens Nacht van de Journalistiek

maandag 22 september 2014

NVJ’s jongerensectie Vers in de Pers (ViP) is onder leiding van mediaprofessor Mark Deuze een onderzoek gestart naar de honorering van stagiairs en startende journalisten. De resultaten van een  enquête onder studenten, afgestudeerden, docenten en mediaorganisaties worden door Deuze gepresenteerd tijdens de Nacht van de Journalistiek op zaterdag 27 september.

Deze enquête is een aanvulling op het onderzoek ‘Jonge journalisten op de arbeidsmarkt’ uit 2013.

Nepstages

ViP-secretaris Rosa García López vermoedt dat mediaorganisaties misbruik maken van de diensten van studenten en starters. De NVJ gaat daarom na hoe vaak studenten en starters zogenoemde nepstages lopen. Hieronder verstaat de NVJ een (tweede) stage die niet via een opleiding verloopt en waar geen leerdoelen of studiepunten aan zijn verbonden. Het gevolg van nepstages is dat goedkope krachten steeds vaker het werk overnemen van vaste krachten, studenten niet afstuderen en geen portfolio’s opbouwen en opleidingen geen geld innen omdat hun studenten niet afstuderen. ‘De ontwikkeling belemmert het innoveren van het journalistieke vak. Dit is voor alle partijen slecht’, aldus García López. De resultaten van het onderzoek zal García López aanbieden aan de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kom naar de Nacht van de Journalistiek!

Mark Deuze, mediaprofessor aan de Universiteit van Amsterdam, presenteert behalve het onderzoek naar honorering ook een workshop over de mogelijkheden voor jonge journalisten in het digitale tijdperk. Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan!