'Op het moment dat het knetterde, wist ik dat ik het beeld had'

dinsdag 25 februari 2020

Die ene fractie van een seconde waarin je al fotograferend wist: dit is hét beeld. Of dat moment waarop je op de juiste plek op de juiste tijd die foto der foto’s schoot. Ditmaal het fotomoment van NVF-(bestuurs)lid Roel Dijkstra.

Wie?

Roel Dijkstra (1958). Oprichter/eigenaar van fotopersbureau Roel Dijkstra Fotografie, met vier full time fotografen en twee secretaresses in loondienst.

NVF-lid sinds vorig jaar. Dijkstra: “Was tot dusver bewust geen lid geweest want ik vond dat de NVF nooit veel deed. Er werd van alles geconstateerd, maar er volgde weinig actie. Ik ben dus ook maar gelijk bestuurslid geworden.”

“Ik ben in het vak gerold omdat de schuur van m’n buren afbranden. Daar heb ik toen een foto van gemaakt en ben ermee naar het plaatselijke sufferdje gelopen en ik kreeg er geld voor. Daarna heb ik een jaar achter de scanner aangerend en  een jaar bij collega Cor Vos gewerkt. Ik heb in die tijd veel geleerd, met name hoe het beter kon. Daarna ben ik echt voor mezelf begonnen.”

Wat?

Roel Dijkstra weet zich zijn fotomoment nog goed te herinneren. “Het is al een oude foto. Nog uit de tijd van de diafilm. Fotograferen is m’n vak, maar onweer is m’n hobby. Zodra er ook maar een onweersbui  dreigt te komen, ga ik op pad. Ik hou de windrichting in de gaten en zoek een droog plekje op of een flatgalerij. 100 ASA, de sluiter 30 seconden open bij een diafragma van F8.  Valt er een flits, dan is het maar hopen dat er wat op staat. Want dat wist je in die tijd pas na het ontwikkelen van de film. Soms is het onweer waarbij je alleen opgelichte wolken ziet met de flits erachter. Maar af en toe knettert het letterlijk door de lucht”


“Voor deze foto had een plekje gevonden op de Veerkade in Rotterdam. Als er na 30 seconden belichten geen flits gevallen was, dan: sluiter weer dicht, volgend beeld. Soms had je een rolletje met waar helemaal niks op stond. Het is uiteindelijk niet alleen die 30 seconden, maar ook de intensiteit van de flits die de belichting bepaalt. Bij deze foto wist ik op het moment dat het knetterde dat ik het beeld had. Maar toch was het nog even zweten totdat de film droog was. Behalve wat plaatsingen in kranten, was de grootste afnemer van deze foto een fabrikant van bliksemafleiders die na het opleveren van de installatie op de hoogbouw z’n klanten een afdruk van 2 bij 3 meter cadeau deed.  En hij wordt uiteraard nogal eens ‘gepikt’.”

Wil je meedoen? Mail dan even naar vereniging@nvj.nl onder vermelding van ‘Fotomoment NVF’.