Het Nederlandse mediadrama

dinsdag 4 augustus 2015

In de Volkskrant beschreef Ana van Es de Griekse crisis aan de hand van de gebeurtenissen in het plaatsje Drama, niet ver van de grens met Bulgarije. Alle aspecten kwamen aan bod: de bejaarden in de rij voor de pinautomaat, de armen die melk en olijfolie komen halen bij de voedselbank die eufemistisch ‘sociale supermarkt’ heet, de zakenmensen die het land ontvluchten.

Eén aflevering was gewijd aan het drama van de Griekse jongeren: ‘Mensen gaan hier nu pas op hun 35ste het huis uit’. Van Es laat ervaringsdeskundigen aan het woord, zoals de 27-jarige Katerina Kiriakou: ‘Als je hier solliciteert, is het bij wijze van spreken: drie masters? Sorry, maar dan ben je onvoldoende gekwalificeerd.’

Kiriakou is universitair opgeleid maar woont sinds 8 maanden noodgedwongen weer bij haar ouders: ‘Ik ben een voorbeeld van mijn generatie.’ Meer dan de helft van de Griekse jongeren is werkloos. De overheid adviseert hen om door te studeren. En thuis te blijven wonen.

Hé, waar doet dit verhaal me aan denken? Aan veel beginnende freelance journalisten die ik in Nederland ken. Natuurlijk mag je geen makkelijke vergelijkingen trekken en is de situatie in Griekenland heel wat dramatischer dan hier. Maar toch kom ik ze geregeld tegen: de starters op de arbeidsmarkt die nog bij hun ouders wonen of met drie vrienden een verdiepinkje huren omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen.

De briljante afgestudeerden die het na jaren nog niet verder hebben gebracht dan de zoveelste vervolgstage, want een vaste baan zit er niet in. De jonge collega’s die zich erbij hebben neergelegd dat op het ene deeltijdcontract het andere deeltijdcontract volgt, want ze willen per se een baan bij de media en misschien worden ze ooit ontdekt.

Wie weet zijn ze de nieuwe Eva, Jeroen of Matthijs. In de tussentijd is het even slikken. Of je begint weer aan een nieuwe studie in de hoop dat ze je dan wel gekwalificeerd genoeg vinden. Ik nomineer de stukken van Ana van Es uit Macedonië hierbij voor De Tegel. Maar wie schrijft er een serie over het Nederlandse mediadrama?