Nieuwswaarde en Lira samengevoegd

maandag 26 januari 2009

Stichting Nieuwswaarde en stichting Lira zijn samengevoegd, waardoor één loket is ontstaan voor de rechten van auteurs van teksten en omroepproducties. De schrijvende en omroepjournalisten zullen als gevolg hiervan voor hun collectieve rechten vanaf heden door Lira worden bediend.

Stichting Nieuwswaarde was verantwoordelijk voor de auteursrechten van schrijvende en omroepjournalisten, terwijl Lira tot nu toe schrijvers, vertalers en scenaristen vertegenwoordigde. De bereikte overeenkomst is op 23 januari 2009 door beide partijen getekend, met de NVJ als mede-ondertekenaar als oprichter van Nieuwswaarde. Gedurende de komende jaren zal Lira zo veel mogelijk opereren onder de naam ‘Lira-Nieuwswaarde’, terwijl intussen een geleidelijk integratieproces zal worden ingezet.

Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning kan er met één machtige club een steviger vuist worden gemaakt. ‘Het belang van auteursrecht voor freelance-journalisten neemt toe. Met een grote en krachtige organisatie voor alle auteurs en programmamakers krijgen we de kans om ervoor te zorgen dat de makers loon naar werken krijgen.’

Lira verdeelde in 2007 18.5 miljoen euro (kabelrechten, thuiskopiegelden, leenrechtvergoedingen en reprorechtgelden). Daarnaast is Lira actief bij de verdeling van bijvoorbeeld LiteROMgelden, bij digitaliseringsprojecten van erfgoedcollecties van bibliotheken, musea en archieven, en andere ook voor journalisten niet onbelangrijke exploitaties van teksten en op teksten gebaseerde producties.
‘Eén grote organisatie heeft tot gevolg dat de administratieve kosten lager worden waardoor rechthebbenden uiteindelijk meer overhouden’, reageert NVJ-freelance-secretaris Ellie Speet.

Fotojournalisten die bij Nieuwswaarde aangesloten zijn zullen niet mee overgaan, maar waarschijnlijk hun nieuwe thuis vinden in de auteursrechtorganisatie voor makers van visuele werken, stichting Pictoright.