Nominaties Zilveren Camera bekend

woensdag 21 januari 2015

De nominaties voor de Zilveren Camera 2014, de beste nieuwsfoto, zijn woensdag bekendgemaakt. Alle genomineerden en foto’s staan vermeld op de site van de Zilveren Camera. 

In totaal hebben 664 fotografen 5397 beelden in 7 categorieën ingezonden. Hieruit heeft de jury 42 inzendingen geselecteerd. Daarnaast is er ook nog de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek voor het beste fotoverhaal en de Nationale Portretprijs.

Zilveren Camera

De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vermoedelijke aanslag op de MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland. Maar er is ook ruimschoots aandacht voor de landelijke politiek, zoals de Zwarte Piet-discussie, en voor de grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji. Bij de nominaties zit fotografie die de aandacht vestigt op kleinere, persoonlijke en onderbelichte kwesties als dierenopvang, immense vreugdevuren en verjaardagen.

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek

Bij deze prijs gaat het om verkennen van grenzen. De jury nomineerde met volle overtuiging twee projecten. In willekeurige volgorde:

  • Refugee Republic is een interactieve online documentaire van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia-journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser. Het is een journalistieke verkenning van het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak.
  • Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.

Nationale Portretprijs

De nominaties voor de Nationale Portretprijs 2014 zijn (in alfabetische volgorde):

  • Marc de Groot (1964), met een portret van advocaat Theo Hiddema, 2014 (voor Volkskrant Magazine).
  • Hans de Kort (1963), met een portret van fotograaf Kadir van Lohuizen, 2014 (voor privéproject).
  • Robin de Puy (1986), met een portret van beeldend kunstenaar Herman de Vries, 2014 (voor Kunstbeeld / Stedelijk Museum Schiedam).
  • Mike Roelofs (1981), met een portret van voetballer Georginio Wijnaldum, 2014 (voor PSV Magazine).
  • Gerard Wessel (1960), met een portret van actrice en presentatrice Katja Römer-Schuurman, 2014 (voor Volkskrant Magazine).

De winnende foto’s worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op zondag 25 januari 2015 in het Fotomuseum Den Haag.

Vanaf 15.30 is de uitreiking rechtstreeks te volgen via www.zilverencamera.nl