NVF op zoek naar twee nieuwe bestuursleden

donderdag 6 oktober 2016

De Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF) is op zoek naar twee nieuwe enthousiaste bestuursleden die zich willen inzetten voor de belangen van fotojournalisten. Gezien de samenstelling van het huidige bestuur gaat onze voorkeur uit naar kandidaten tussen de 25 en 45 jaar.

De NVF telt rond de 700 leden, voor het merendeel zelfstandige fotografen die op een journalistieke manier hun werk doen. De leden fotograferen voor kranten en tijdschriften, voor bedrijven, p.r.-bureaus, overheidsinstellingen en andere opdrachtgevers. De NVF is een sectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Die samenwerking vormt een sterk fundament voor de belangenbehartiging van de NVF-leden, zowel in binnen- als buitenland.

Activiteiten van de NVF

De NVF behartigt al meer dan zestig jaar de gezamenlijke belangen van fotojournalisten. In de loop der jaren heeft de NVF een groot aantal activiteiten ontplooid, zoals de oprichting van de Zilveren Camera en het Meldpunt Politie & Justitie. Recente successen zijn onder meer het initiatief tot een werkbare wetgeving met betrekking tot het gebruik van drones. Verder organiseert de NVF in samenwerking met de NVJ en DuPho inspirerende bijeenkomsten en zet onderzoeken uit.

Profielschets nieuwe bestuursleden 

Collectieve belangenbehartiging blijft in het huidige tijdsgewricht hard nodig. Dat hoeven we aan NVF-leden verder niet uit te leggen. Het zijn bijna allemaal (kleine) zelfstandigen en juist die categorie ervaart het ruwe klimaat in de journalistiek. Ze staan voor de noodzaak om zich te blijven ontwikkelen en nieuwe wegen in te slaan, als beeldmaker maar ook als ondernemer. De NVF biedt ondersteuning op het hele brede terrein van belangenbehartiging en ontwikkeling. Dat vraagt om een bestuur met een scherp oog voor wat er aan de hand is en het vermogen daar creatief op in te spelen.

Prioriteiten

Het huidige bestuur heeft via een enquête onder haar leden de volgende prioriteiten geformuleerd: 

 • het stimuleren van journalistiek ondernemerschap
 • het delen van kennis over journalistieke innovatie
 • het organiseren van evenementen en workshops samen met andere secties, DuPho en de NVJ Academy
 • meer en beter communiceren met de leden via onder andere Facebook
 • zichtbaarder aanwezig zijn op de website van de NVJ en een platform bieden aan de leden.

De NVF zoekt  twee jonge fotojournalisten

 • met minimaal  3  jaar werkervaring
 • op de hoogte van actuele journalistieke ontwikkelingen
 • de bestuursfunctie kost je ongeveer een uur tijd per week
 • 6 tot 8 keer per jaar aanwezig tijdens vergaderingen.

De NVF biedt:

Als nieuw bestuurslid kom je in een bestuur met enthousiaste fotojournalisten die allen van uit hun eigen visie meewerken aan het collectieve belang. Als dit je aanspreekt en je wilt ook je bestuurlijke vaardigheden ontwikkelen dan zien we je reactie graag tegemoet.

Kandidaat stellen

 • We ontvangen graag voor 1 november een korte motivatie, cv, portfolio (5 foto’s) en een portretfoto.
 • Wil je meer weten neem dan contact op met Rosa García López (secretaris NVF). rgarcialopez@nvj.nl of 06 144 99 619 of een van beide voorzitters: Eric Brinkhorst 06 53 49 67 90 en Gerard Til 06 54 75 27 54.