NVJ: Maak toegangsontzegging Zembla-journalist ongedaan

dinsdag 22 mei 2018

De NVJ heeft afgelopen vrijdag in een brief aan het UMC Utrecht bezwaar gemaakt tegen de toegangsontzegging gedurende een jaar die het ziekenhuis heeft gestuurd aan onderzoeksjournalist Ton van der Ham van Zembla. De NVJ verzoekt dringend de maatregel ongedaan te maken.

UMC Utrecht verklaart als grond voor de maatregel dat Van der Ham de huisregels zou hebben overtreden én dat een en ander niets te maken zou hebben met zijn werk als journalist.

Nu er camerabeelden en opnamen zijn van de gang van zaken op 13 april kan de NVJ de toegangsontzegging volstrekt niet plaatsen. ‘Zeker is dat de maatregel een ernstige beperking oplevert voor de heer van der Ham in de uitoefening van zijn werk als journalist én een ernstige beschadiging van zijn eer en goede naam. In onze optiek deed de heer Van der Ham gewoon zijn werk als journalist, hield hij zich aan de gemaakte afspraken en wordt hij nu door de door uw ziekenhuis getroffen maatregel weggezet als een crimineel.'

De NVJ maakt daarom formeel bezwaar tegen deze gang van zaken en de opgelegde maatregel en verzoeken het UMC dringend om per direct voornoemde ontzegging ongedaan te maken alsmede een openbaar excuus uit te spreken over de gang van zaken.