NVJ noemt plannen De Persgroep ijskoude bezuinigingsoperatie

donderdag 11 december 2014

Het Belgische krantenbedrijf De Persgroep gaat 400 banen schrappen bij Wegener, zodra de overname is goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. Op de redacties verdwijnen 154 banen. De NVJ noemt de plannen een ijskoude bezuinigingsoperatie.

Het Brabants Dagblad verliest 24 FTE, BN De Stem 16,3, De Gelderlander 29,6, de Stentor 12,4, Tubantia 27,1, Eindhovens Dagblad 15,1, PZC 5,8. Verder komt er één centrale nieuwsdienst in Rotterdam, de Persdienst van Wegener wordt opgeheven. Hierdoor komen 24 banen te vervallen.

De NVJ vindt de plannen zoals die vandaag bekend zijn gemaakt zeer onrustbarend. ‘Met het verlies van zoveel journalistieke banen kunnen we alleen tot de conclusie komen dat dit zeer veel impact zal hebben op de journalistieke kwaliteit’, aldus dagbladsecretaris Annabel de Winter. 'De nadrukkelijke inzet op freelancers is een trend waarover wij erg ongelukkig zijn. Niet alleen worden rechtsposities afgenomen, ook is bekend dat freelancers door De Persgroep slechter worden betaald. De trend van freelancers inzetten die voorheen in vaste dienst waren, moet worden gekeerd, zowel uit arbeidsrechtelijk als uit kwalitatief oogpunt. Ons bange vermoeden is bevestigd dat de regionale kranten bijkantoren zijn geworden.'

De NVJ vraagt zich bovendien af wat deze ontwikkelingen betekenen voor de lezers in de regio. Met het nog meer herkauwen en rondpompen van nieuws wordt de lezer nauwelijks serieus genomen. ‘We hadden gehoopt op een impuls en een investering van De Persgroep, maar dit is een ijskoude bezuinigingsoperatie.’

Vrijdag voert de NVJ overleg met de redactieraden van Wegener. Vanaf volgende week worden informatiebijeenkomsten georganiseerd.